İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-9

ÇOCUKLARDA DÜŞÜK VE YÜKSEK AKIMLI DESFLURAN KULLANARAK UYGULANAN ANESTEZİ YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

N.TOKGÖZ 1, B.AYHAN 1, F.SARICAOĞLU 1, SB.AKINCI 1, Ü.AYPAR 1


HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

Düşük akımlı anestezi yöntemi; maliyetin, çevre kirliliğinin ve ısı kaybının minimale indirilmesi gibi avantajları sebebiyle, modern anestezi cihazları ile güvenli bir şekilde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmamızda; çocuklarda desfluran ile düşük ve yüksek akımlı anestezi yöntemlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

ASA I-II, 5-15 yaş, en az 2 ve en fazla 4 saat sürecek alt ve üst ekstremite cerrahisi geçirecek 40 çocuk çalışmaya dahil edildi. Düşük akım grubuna (DAG, n: 20); anestezi başlangıcında; 2L/dk N2O, 2L/dk O2 ve %4-6 sevofluran verildi. Sonrasında, %50 O2+%50 N2O+%4-6 desfluran, 1 MAK olacak şekilde taze gaz akımı 1L/dk şeklinde ayarlanarak verildi. Yüksek akım grubuna (YAG, n:20); başlangıçla birlikte; 2L/dk N2O, 2L/dk O2 ve %4-6 desfluran, operasyon boyunca aynı konsantrasyonda verildi. Gruplar için; anestezi derinliği, inspirasyon ve ekspirasyon gaz karışımındaki desfluran, N2O, O2 ve CO2 konsantrasyon ölçümleri, vital bulgu takibi, BIS ve MAK ölçümleri yapıldı. Anestezi süresince, ekstübasyon döneminde ve postoperatif 24. saatte arterial kan gazı değerlendirildi.   

Kullanılan ortalama desfluran miktarı YAG’unda 235±97 ml; DAG’unda 106±26 ml olarak ölçüldü. İnspire ve ekspire edilen O2, N2O, desfluran konsantrasyonları ile MAK ortalamaları arasında anlamlı fark olmasına rağmen, normal sınırlarda olduğu ve klinik olarak gruplar arasında fark olmadığı görüldü. DAG’unda laktat değerleri anlamlı olarak yüksek bulundu (T1-T8 dönemi). Gruplar arasında; perop ve derlenme hemodinamisi, periop ve postop arteriyal kan gazı parametreleri, karaciğer ve böbrek fonksiyonları, göz açma ve oryantasyon zamanı  açısından fark saptanmadı.

Çocuklarda da düşük akımlı anestezi yönteminin, yeterli donanıma sahip anestezi cihazı ve uygun monitarizasyon şartlarında, yakın kan gazı ve laktat düzeyi takibi ile  güvenle uygulanabileceği sonucuna varılmıştır..