İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

S-152

Gebeliğe Bağlı Hipertansif Hastalıklarda, Şok İndeksi Değerinin Maternal ve Fetal Etkilerinin Retrospektif Değerlendirilmesi

Kübra Çakar, Seniyye Ülgen Zengin, Sunnullah Soysal, Ayten Saraçoğlu,

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Doğum Anabilim Dalı, İstanbul, TürkiyeMarmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anestezi Ve Reanimasyon Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Giriş: Maternal Erken Uyarı Kriterleri sistolik – diyastolik kan basıncı (SKB/DKB), periferik oksijen satürasyonu ile idrar çıkışını içeren ve postoperatif komplikasyonların öngörülmesinde yararlı bir belirteçtir. Şok indeksi (SI) ise kalp hızının sistolik kan basıncına oranı olup, hipovolemide sıvı ve transfüzyon ihtiyacının belirlenmesinde kullanılmıştır. Normal değer aralığı 0,5-0,7 olup, >1 hastalarda postpartum şiddetli kanama ile korelasyonu saptanmıştır. Modifiye şok indeksi (MSI) ise aynı amaçla, kalp hızının ortalama arter basıncına oranı olarak yeni geliştirilen bir belirteçtir. Bu çalışmada, gebeliğe bağlı gelişen hipertansif hastalıklarda (GHT) anne ve fetüste gelişebilecek komplikasyonların ve mortalitenin ön görüsünde, erken uyarı sisteminin bir parametresi olarak SI ve / veya MSI kullanımı etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya yerel Etik Kurul onayı alınan 2012-2017 tarih aralığında preeklampsi ve eklampsi nedeniyle sezaryen ile doğumlarını gerçekleştiren 13-47 yaş aralığında 192 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 140’ı preeklampsili, 15’i eklampsili, 24 hasta kronik hipertansiyonlu ve 13 hasta GHT’liydi. Hastaların vital bulguları, demografik verileri ve postoperatif dönemde gelişen komplikasyonları kaydedilmiştir. İstatistiksel analizlerde IBM SPSS Statistics 22 kullanılmıştır. Sonuçlar %95’lik güven aralığında, anlamlılık p< 0,05 düzeyinde değerlendirilmiştir.
Bulgular:
Hastaların demografik verileri incelendiğinde SI, MSI yüksek ve eklampsi nedeniyle interne edilen hastalarda maternal yaş anlamlı derecede düşüktü (p< 0,01). Hastaneye başvurdukları andaki nabız, SKB/DKB, SI ve MSI değerleri ile doğum sonrası değerleri istatistiksel olarak benzerdi. Doğum sonrası SI değeri eklampsi ve GHT grubunda diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksekti (p< 0,05). Hastaların başvuru ve doğum sırasında SI ve MSI değerleri tüm gruplarda anlamlı derecede yüksekti (p< 0,05). Epileptik nöbet sayısı ve yoğun bakımda kalış süresi, fetüsün entübasyon oranı, eklampsi grubunda daha yüksekti (p< 0,05). Başvurudaki SI ile emboli ve aritmi arasında ve doğumdaki MSI ile kreatinin, IUGG arasında pozitif yönlü ilişki bulundu (p< 0,05). Sonuç: Özellikle eklampsi gelişmiş gebeliklerde MSI ve SI değerlerinin, SKB/DKB ölçümlerini risk belirteci olarak değerlendirmenin yanısıra anne ve fetüste gelişebilecek komplikasyonları öngörmede önemli bir belirteç olabileceği kanısına varılmıştır.