İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

S-106

Aintree kateter aracılı fiberoptik trakeal entübasyonda LMA Protector ve I-gel’in karşılaştırılması

Kemal Tolga Saracoğlu, Ayşe Zeynep Turan, Aslı Duygu Aydaş, Mehmet Yılmaz,

Kartal Lütfü Kırdar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İstanbulDerince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kocaeli

Giriş: Zor havayolu yönetimi algoritmalarında supraglottik havayolu aygıtı (SGA) içinden fiberoptik entübasyon önerilmektedir. Zor Havayolu Derneği (DAS), bu tekniğin ayrıntılarını anlatan bir kılavuzu 2011 yılında yayımlamıştır. Aintree kateteri bu amaçla kullanılan 56 cm uzunluğunda, 6,5 mm dış, 4,7 mm iç çapa sahip bir aygıttır. DAS kılavuzunda Aintree kateterinin LMA Supreme ile kullanımı önerilmemektedir. Ancak hangi supraglottik aygıtın bu konuda daha uygun olduğuna dair bir öneri bulunmamaktadır. Ayrıca bu konuda yapılmış olan klinik çalışmalar da sınırlıdır.Bu çalışmada trakeal entübasyon için uygun iki farklı 2. jenerasyon supraglottik havayolu aygıtı etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal method: Çalışmaya yerel etik kurul onayını takiben elektif cerrahi geçiren, ASA 1-3, 80 erişkin hasta dahil edildi. HastalarI gel ve LMA Protector olmak üzere iki gruba randomize edilerek entübasyonları gerçekleştirildi. SGA yerleştirme süresi ve trakeal entübasyon süreleri ayrı olarak kaydedildi. Demografik veriler, işlemler sırasındaki hemodinamik parametrelerin değişimi, ve gelişen komplikasyonlar kaydedildi.
Bulgular:
Her iki gruptan 3’er hasta çalışma dışı bırakıldı, toplam 74 hastaya ait verilerin analizi yapıldı. Grupların demografik verileri, SGA girişim sayısı, yerleştirme süresi ve optimizasyon manevrası ihtiyacı istatistiksel olarak benzer bulundu (Tablo 1,2). Gruplar arasında Aintree kateter yerleştirme ve trakeal entübasyon süresi, fiberoptik laringeal görünüm skalası ile hemodinamik parametler bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Ancak hava yolu komplikasyon oranı LMA Protector grubunda I-gel’den anlamlı olarak daha yüksek bulundu (%21,6’ya karşılık %2,7 sırasıyla, p=0.013, Tablo 3). En sık komplikasyon bronkospazm ve SGA üzerinde kanlı sekresyon bulunmasıydı. Sonuç: SGA içinden fiberoptik aracılı trakeal entübasyonda stabil hemodinamik değerler sağlaması, kabul edilebilir yerleştirme süresi ve daha az komplikasyon gelişmesi nedeniyle I-gel’in tercih edilebilir olduğu kanısına varılmıştır. I-gel ile karşılaştırıldığında LMA Protector’un daha kurvaturlu ve rijid yapısının bu sonuca katkısı olabileceği düşünülmüştür.