İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

YK-2

Ultrason Eşliğinde Yapılan Rhomboid İnterkostal Sinir Bloğunun Mastektomi Ameliyatı Sonrası Analjezide Etkinliğinin Değerlendirilmesi: Prospektif, Randomize, Kontrollü

Başak Altıparmak, Melike Korkmaz Toker, Ali İhsan Uysal, Özcan Dere, Bakiye Uğur,

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, MUĞLAMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, MuğlaMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, Muğla

GİRİŞ: Meme kanseri ameliyatı, tüm dünyada kadınlarda en sık yapılan cerrahilerden biri olmaya devam etmektedir. Ameliyat sonrası ağrıyı azaltmak amacıyla farklı blok yöntemleri sıklıkla uygulanmaktadır. Rhomboid interkostal sinir bloğu (RIB) 2016 yılında Elsharkawy ve arkadaşları tarafından tarif edilmiştir. Çalışmada öncelikli hipotezimiz ultrason eşliğinde yapılmış RIB’un mastektomi sonrası hastaların QoR-40 testi ile ölçülen iyileşme düzeylerini arttıracağıydı. Çalışmadaki ikincil hipotezlerimiz RIB’un ameliyat sonrası opioid tüketimini ve ağrı skorlarını azaltacağıydı. YÖNTEM: Çalışmaya 18-70 yaş arası, ASA I-II, tek taraflı MRM ameliyatı yapılacak toplam 54 kadın hasta dahil edildi. Çalışmadan çıkarılma kriterleri; koagülasyon bozukluğu, kronik opioid kullanımı, psikiyatrik bozukluk varlığı, çalışma ilaçlarına bilinen alerji hikayesi, geçirilmiş mastektomi hikayesi, vücut kitle endeksinin (VKİ) 35 kg m-2’den büyük olması ve 150 dk’dan uzun ameliyat süresi olarak belirlendi. Tüm hastalarda anestezi indüksiyonu ve idamesi benzer şekilde sağlandı. Entübasyon sonrası hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci grupta (Grup Rhomboid) hastalar işlem yapılacak taraf üstte olacak şekilde lateral dekübit pozisyona alındı ve T5 seviyesinden ultrason eşliğinde bupivakain %0.25 enjekte edilerek RIB yapıldı (Fig 1). İkinci grupta (Grup Kontrol) herhangi bir blok işlemi yapılmadı. Tüm hastalara ameliyat sonunda ağrı kontrolü amacıyla iv tramadol yapıldı. Hastalar ameliyat sonrası derlenme odasına gönderildi. Burada tüm hastalara ağrı kontrolü amacıyla morfin hasta kontrollü analjezi cihazı takıldı. Hastaların ağrı düzeyi, 15. ve 30. dakikalarda derlenme odasında, 1., 2., 6., 12. ve 24. saatlerde serviste Numara Derecelendirme Skalası (NRS) ile değerlendirildi. İyileşme kalitesi, postoperatif 24. Saatte QoR-40 anketiyle değerlendirildi.
Bulgular:
İki grup yaş, VKİ, ASA dağılımları ve operasyon süreleri açısından birbirine benzerdi (p>0.05) (Tablo 1). Gruplar arasında QoR-40 skoru açısından belirgin fark vardı (p< 0.001) (Tablo 2). Grupların ilk 24 saatteki morfin tüketimi arasında da anlamlı fark olduğu görüldü (p< 0.001) (Tablo 3). Hastaların postoperatif 12. saatteki ağrı düzeyi kontrol grubunda daha yüksekken (p=0.017), diğer tüm zaman noktalarında benzer bulundu (Tablo 4). Sonuç: Genel anestezi ile kombine RIB, hastaların mastektomi ameliyatı sonrası iyileşme kalitesini arttırırken opioid tüketimini azaltmaktadır.