İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

S-101

Septorinoplasti Cerrahisi Geçiren Hastalarda Sfenopalatin Gangliyon Bloğunun Postoperative Ağrı Üzerine Etkisi

Nazan Değirmenci, Abdullah Özdem, Harun Uysal, Pelin Şen, Erol Şentürk, Orhan Özturan, Ayda Türköz, Ayda Türköz,

Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Kulak Burun Boğaz Ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbulBezmialem Vakıf Üniversitesi, Aesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı, İstanbul

Septorinoplasti (SRP) son yıllarda sık yapılan bir cerrahidir. Düşük seviyede postoperatif ağrı (POA) dahi memnuniyetsizliğe sebep olabilmektedir(1). SRP yaygın uygulanan bir prosedür olmasına rağmen POA insidansı ve şiddeti detaylı incelenmemiştir. Sfenopalatin ganglion bloğu (SPGB) akut ve kronik fasiyal ve baş ağrılarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda SRP geçiren hastalarda preoperatif SPGB’nun POA üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Metod: Retrospektif yapılan kohort çalışmaya SRP geçiren 42 hasta dahil edildi. Cerrahi öncesi SPGB yapılan hastalar Blok grubu (n:20) ve yapılmayanlar Kontrol grubu (n:22) olarak ayrıldı. POA 30 dakika (t1), 1. (t2), 4. (t3), 12. (t4) ve 24.(t5) saatlerde numerik ağrı skalası (NAS) ile sorgulandı ve kaydedildi. Postoperatif kurtarıcı analjezi dozları ayrıca kaydedildi. Sonuçlar Ilk 24 saatte kullanılan ortalama parasetamol miktarları blok grubunda 500 mg ve kontrol grubunda 1363 mg olup istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttur (p=0,001). Kullanılan ortalama tramadol miktarı Blok grubunda 0 mg ve kontrol grubunda 45 mg olup istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttur (p=0,001). Gruplar arasında postoperatif ilk 24 saatte NAS açısından anlamlı fark mevcuttur (p< 0,05). Acil analjezik ihtiyacı olan hasta sayısı blok grubunda kontrol grubuna göre daha azdır. Aradaki fark t1 t2 ve t5 aralığında istatistiksel olarak anlamlıdır (p>0,05). Tartışma: Nonsteroid anti-enflamatuar ilaçlar, SRP'den sonra POA'u azaltmada bir seçenektir, ancak gastrointestinal, nörolojik, hematolojik ve postoperatif kanamaya yol açabilme gibi yan etkilere sahiptir. Sistemik opioidlerinde bulantı, kusma, sedasyon, ileus ve solunum depresyonu gibi yan etkiler nedeniyle kullanımı sınırlandırılır. SPGB, fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi sonrası POP tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.(1,2) Çalışmaların tümü, SPGB'yi yapmak için transnazal enjeksiyon tekniğini kullanırken biz çalışmamızda mukozal atomizasyon cihazı ile transnazal endoskopik yaklaşım kullandık. Bu yaklaşım SPGB için en basit ve en tolere edilebilir tekniktir. Sonuçlar, Preoperatif uygulanan transnazal SPBG'nin SRP cerrahisi geçirecek olan hastalarda ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde ağrı ve kurtarma analjeziklerine olan ihtiyacı azaltmak için etkili bir seçenek olduğunu göstermiştir.