İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

P-171

Hipospadias Cerrahisinde Uygulanan Pudental Blokta Bupivakaine Eklenen Deksmedetomidinin Etkinliğinin Retrospektif İncelenmesi

Pınar Kendigelen, Ayşe Çiğdem Tütüncü, Aybike Onur Gönen, Münevver Kayhan, Rahşan Özcan, Güner Kaya,

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon AD, İstanbul

Pudendal blok, çocuklarda hipospadias cerrahilerinde güvenilir ve iyi analjezik etkinlik oluşturmaktadır. Periferik ve santral bloklara adjuvan eklenmesi blok etkinliği ve süresini uzatmaktadır. Biz bu çalışmamızda sadece bupivakain uyguladığımız ve bupivakaine adjuvan olarak deksmedetomidin eklediğimiz hastalarımızı retrospektif değerlendirerek analjezik etkinlik ve diğer etkiler arasında fark olup olmadığını ortaya koymayı amaçladık. HASTALAR ve YÖNTEM: Etik kurul onayıyla, son altı ay içerisinde hipospadias cerrahisi geçirmiş 1-7 yaşlarında, 92 hastada, genel anestezi indüksiyonu sonrası, perinede sinir stimülatörü ile uyguladığımız pudendal blok sonuçları değerlendirmeye alındı. Sadece lokal anestezik verdiğimiz gruba 0.5ml/kg %0.25 bupivakain (Grup B), diğer gruba aynı doz bupivakaine ilave 0,1µg/kg deksmetedomidin (Grup BD) verilmişti. Ameliyat boyunca inhalasyon ajanına ilave olarak remifentanil gereksinimi, derlenmede Ramsey sedasyon skalası ve postoperatif 24 saat ağrı skorları sonrasında ek analjezik kullanımı ve yan etkiler dosya taraması ile değerlendirildi. Postoperatif kurtarıcı analjezik olarak derlenmede FLACC 4'ün altındaysa parasetamol 10mg/kg, 4'ün üzerindeyse tramadol 1mg/kg, serviste ibuprofen şurup kullanılması planlanmıştı. BULGULAR: Grup B'de 45 hasta, Grup BD'de 47 hasta vardı. Grupların demografik verileri farklı değildi. Peroperatif remifentanil gereksinimi Grup B'de 5 hastada, Grup BD'de 4 hastada olmuştu. Postoperatif 30. dk Ramsey sedasyon skoru ortalamaları Grup B'de 1,35±0,48, Grup BD'de 2,02±0,66 idi. İlk 24 saat ağrı skorları arasında fark yoktu fakat ilk kurtarıcı analjezik kullanma süresi Grup BD’de (25,2±2,3), Grup B'den (21,4±3,6) daha uzundu. Yan etki olarak hiçbir hastada bulantı kusma ya da başka bir semptom görülmedi. TARTIŞMA: Hipospadias cerrahisinde pudendal blok ile etkin ve uzun peroperatif ve postoperatif analjezi sağlamak mümkündür ve gittikçe yaygınlaşmaktadır. Analjezi süresini daha uzatmak için adjuvan kullanımı ve ilave blok arayışları sürmektedir. SONUÇ: Ameliyat sırasında analjezik gereksinimi açısından gruplar arasında fark yoktu. Deksmedetomidinli grup hastaları daha sakin uyanmıştı ve postoperatif analjezi süresi daha uzundu.