İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

P-160

Trombositopenik Gebede Sezeryan İçin Anestezi

Lütfiye Fulya Eser, Ayça Tuba Dumanlı Özcan, Ezgi Erkılıç, Süleyman Kaya, Orhan Kanbak,

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Anestezi Ve Reanimasyon Bölümü, AnkaraSağlık Bakanlığı Ankara Şehir Hastanesi, Anestezi Ve Reanimasyon Bölümü, Ankara

Gebelikte trombositopeni %6 ile %15 arasında değişen sıklıklarda gözlemlenebilmektedir. Olgu sunumuzda 40. gebelik haftasında sezaryen planlanan, platelet (plt) değeri 27.000 olan gebede anestezi yönetimini tartışmayı amaçladık. 21 yaşında, primigravida 40 haftalık takipsiz gebe dış merkezden plt:1000 olması üzerine 80 mg prednol ve 4Ü trombosit replasmanı sonrası plt:25000 olarak hastanemize yönlendirilmiş. Acil sezeryan için danışılan hastaya hematoloji konsültasyonu önerildi. 80 mg iv İVİG (intravenöz imunoglobulin), 1mg/kg prednol ve doğum eyleminin başlaması halinde trombosit replasmanı önerildi. Plt:15000 gelmesi üzerine tekrar hematolojiye danışıldı.Hastaya operasyondan 1 saat önce 0.4 gr/kg iv ve 1 mg/kg prednol yapılması, işlemden hemen önce 2Ü havuzlanmış trombosit süspansiyonu ve işlem esnasında trombosit süspansiyoun devamı önerildi. Plt değeri 27000’e yükselen hasta ameliyathaneye alınarak monitörize edildi. Genel anestezi planı anlatılarak onam alındı. Kan ve trombosit hazırlığı kontrol edilip, preoksijenizasyon sonrası 60 mg aritmal, 200 mg propofol, 50 mg esmeron verilerek indüksiyon sağlandı. İdamede %50 oksijen hava karışımı ile %1 sevofluran uygulandı. APGAR skoru 10 olan erkek bebek sorunsuz servise gönderildi. Sevofluran %2'lik konsantrasyonda devam edildi. 100 mcg fentanyl iv puşe yapıldı. 5 IU oksitosin verildikten sonra, 20 IU oksitosin 250 ml sf içinde infüzyon verildi. 0.2 mg metiler im yapıldı. 3 ampül transamin iv infu¨zyon verildi.1500 cc SF ve 2Ü havuzlanmış trombosit su¨spansiyonu replasmanı yapıldı. Operasyon bitiminde bridion yapılarak extübe edildi. Tu¨rk Hematoloji Derneği 70.00-100.000 sınırını rejyonel anestezi için önermektedir. Orlikowski ve ark. TEG ile 53 mmlik maksimum genlik bulunmasının trombosit sayısının 54000 ml3 olduğu anlamına geldiği ve yeterli pıhtı oluşabileceğini gösterdiğini ileri sürmektedir. Ramos ve ark. 17 vaginal doğum ve 11 sezaryende trombosit sayısı 70000nin altında hiçbir olguda rejyonel anestezi tercih etmemişlerdir. Bizde entu¨basyona bağlı laringoskopiye sekonder gelişebilecek komplikasyonlardan uzak durarak genel anestezi uyguladık. Sonuçta anestezist, obstetrisyen ve hematoloğun kanama profili açısından birlikte çalışmasının, güvenli anestezi yöntemine karar verilmesini kolaylaştıran önemli bir etken olduğunu ve bu nedenle multidisipliner çalışmak gerektiğini düşünmekteyiz.