İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

P-159

Transoral endoskopik tiroidektomi olgularında anestezi deneyimlerimiz

Sibel Oba, Leyla Kılınç, Pınar Sayın, Sultan Acar Sevinç, Buket Aşmakutlu,

S.B.Ü. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Transoral endoskopik tiroidektomi, görünür yara izi olmayan minimal invziv cerrahi olduğundan uygulaması giderek artmaktadır. Ağız içinde vestibüler bölgeden girişim yapılması ve düşük COykrk23 altında uygulanması gibi nedenlerden dolayı anestezi yönetimi özellik gerektirmektedir. Bu çalışmada, hastanemizde uygulanmış, vestibüler yaklaşımlı transoral endoskopik tiroidektomi olgularının anestezi yönetimi özelliklerini sunmayı amaçladık. Yöntem: Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nde ASA I-II grubu 24-45 yaş arası 8 kadın hastaya benign tiroid nodülü nedeniyle transoral endoskopik yöntemle lobektomi uygulanmış 8 olgu incelendi. Olgulara preoperatif günde üç kez klorheksidin gargara uygulaması yaptırıldı. Operasyon odasında EKG, SpOykrk23 ve invaziv arteriyal basınç monitorizasyonu yapıldı. Propofol, fentanil ve düşük doz rokuronyum ile induksiyon sonrası hastalar elektrotlu tüp ile orotrakeal entübe edildi. Tüp tespiti hastanın üst dudağına yapıldı. Intraoperatif kas gevşetici uygulanmadı. Remifentanil infüzyonu ve sevofluran ile anestezi idamesi sağlandı. Intraoperatif COykrk23 insüflatör basıncı 6 mmHg ve akım hızı 15 lt/dk olarak ayarlandı. Operasyon bitiminde ekstübe edilen hastalar derlenme odasına gönderilerek takip edildi.
Bulgular:
Hastaların demografik verileri; yaş 36±8, ağırlık 65 ± 12 kg, boy 164±9 cm, operasyon süresi 170±50 dk idi. Intraoperatif hemodinamik verileri stabildi. Komplikasyon olarak bir olguda servikal cilt altı amfizemi görüldü ve konservatif tedavi ile postoperatif 3. saatte geriledi. Bir olguda doku endoskopik olarak çıkarılmadığından klasik açık yönteme geçildi. Tartışma ve sonuç: İlk endoskopik boyun ameliyatlarında yüksek COykrk23 basınçları ile çalışıldığından masif subkutan amfizem ve ciddi hiperkarbi ile karşılaşılmıştır. Bizim olgularımızda 6 mmHg COykrk23 basıncı ve 15 lt/dk gaz akımı ile daha güvenli bir çalışma ortamı sağlanmıştır. Invaziv arteryal basınç takibi ve nöromonitorizasyon ile uyumlu anestezi derinliği elde edlimiştir. Hiperkarbiden şüphenilen durumlar için arter kan gazı örneklemesi zaman kazandırmaktadır. Sonuç olarak uygun anestezi ve monitorizasyon teknikleri ile transoral endoskopil tiroidektomi operasyonlarının anestezi yönetimlerinin güvenle uygulanabildiği görüşündeyiz.