İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

S-16

Düşük Akımlı Anestezi Uygulanan Tek Akciğer Ventilasyonunda Oksijen Rezerv İndeks Kılavuzluğunda Oksijen Titrasyonu

Ayten Saraçoğlu, Esra Yamansavcı Şirazi, Tunç Laçin, Bedrettin Yıldızeli, Mustafa Yüksel, Zeynep Zuhal Aykaç,

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Giriş: Tek akciğer ventilasyonu (TAV) tek akciğer izolasyonu için kullanılan bir tekniktir. TAV sırasında intraoperatif hipoventilasyon, hipo-hiperoksemi, ventilasyon perfüzyon bozuklukları gelişebilmektedir. Bu süreçte SpO2’nun %90’un üzerinde tutulması amaçlı oksijen konsantrasyonu (FiO2) %100’e kadar artırılabildiğinden hastalar hiperoksemi riskiyle karşı karşıya kalabilmektedir. Kan gazı analizleri aralıklı olarak bilgi vermekteyken; çoklu dalgalı nabız ko-oksimetresi ile noninvazif ve sürekli oksijen rezerv indeks (ORI) ölçümü yapan bir yöntemde, ORI trendindeki düşüş hipoksemi gelişimi için bir öngörü sağlarken hiperoksiyle de ilgili bilgi vermektedir. Amacımız, ORI kılavuzluğunda oksijen titrasyonunun hiperoksemi aracılı gelişen morbiditeyi belirlemektir. Materyal ve Method: Etik kurul onayı ve yazılı hasta onamları alınan TAV uygulanacak, 18-70 yaş arası, ciddi obstrüksiyon ya da restriksiyonu olmayan ve ASA I-III 120 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Rutin monitörizasyon ve anestezi indüksiyonu sonrası hastalar ORI monitörizasyonu yokluğunda oksijen titrasyonu yapılan, düşük akımlı anestezi uygulanan (1 lt/dk) (Grup 1, n=30) ve normal akımlı anestezi uygulanan (3-4 lt/dk) (Grup 2, n=30); ORI monitörizasyonuyla oksijen titrasyonu yapılan düşük akımlı anestezi uygulanan (1 lt/dk) (Grup 3, n=30) ve normal akımlı anestezi uygulanan (3-4 lt/dk) (Grup 4, n=30) dört gruba ayrılmıştır. Rutin olarak indüksiyonda ve sonrasında %50 FiO2 (%50 oksijen + %50 hava karışımı) kullanılmıştır. Gerektiğinde FiO2 %100’e kadar arttırılmıştır. Hastaların TAV süreleri, operasyon süresi, anestezi süresi, TAV sırasında uygulanan FiO2, %60 üzeri oksijen uygulama zamanı (T), vital bulgular, hastane ve yoğun bakımda kalış (YBÜ) ve komplikasyonlar kaydedilmiştir. İstatistiksel analizlerde IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılmıştır.
Bulgular:
TAV sırasında kullanılan FiO2 bakımından istatistiksel anlamlı farklılık saptandı (p>0,05). Hastaların tüm zamanlarda kaydedilen ORI değerleri bakımından farklılık saptanmadı (p< 0,05). PO2 değerleri Grup 3’de istatiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi. T zamanı ile hastanede kalış arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p< 0,05). Sonuç: ORI kullanımı ile TAV sırasında düşük akımlı anestezi uygulamasında hipo-hiperoksemi önlenebilmiştir. TAV sırasında ORI kılavuzluğunda düşük akımlı anestezi uygulamasının hastanede kalışı azaltarak hasta güvenliğini artırabileceği kanısına varıldı.