İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

P-152

Posterior Reversible Ensefalopati Sendromlu (PRES) Gebe ve Anestezi Yönetimi

Tülay Şahin, Funda Seyhan,

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ad, Kocaeli

Posterior reversible ensefalopati sendromu (PRES); baş ağrısı, bulantı kusma, görme bozuklukları, konfüzyondan komaya varabilecek bilinç bozuklukları, fokal nörolojik bozukluklardan jeneralize nöbetlere kadar çeşitli kombinasyonlarla karakterize, beynin posterior dolaşımındaki değişikliklerle gelişen klinik ve radyolojik bir durumdur. Bu olgu ile ön tanıda sinüs ven trombozu, son tanıda ise PRES kabul edilen eklamptik bir gebede anestezi deneyimimizi paylaşmayı amaçladık. Olgu Sunumu: Yirmiyedi yaşında, 28+3 haftalık gebeye genel anestezi altında sezaryen operasyonu planlandı. Hasta postiktal dönemde ve oryantasyon ve kooperasyonu kısıtlıydı. Kalp hızı: 114 atım/dk, kan basıncı: 184/92 mmHg ve SpO2: %96 olarak tespit edildi. Rutin monitörizasyonu takiben, remifentanil ve esmolol infüzyonuna başlanarak kan basıncı kontrol altında tutulmaya çalışıldı. Propofol ve roküronyum ile anestezi indüksiyonu, videolaringoskop ile entübasyonu takiben, anestezi idamesine sevofluran ve remifentanil ile devam edildi. Peroperatif sistolik kan basıncı 130-150 mmHg olacak biçimde esmolol infüzyonuna devam edildi. Apgar skorlaması 1 ve 6 olan (1. ve 5.dk), 1050 gr kız bebek, doğumu takiben yenidoğan YBÜ’e devredildi. Operasyon sonunda hasta entübe YBÜ’ne devredildi. Postoperatif radyolojik ve nörolojik değerlendirmeler sonucu bulguların PRES uyumlu olduğuna karar verildi. Hasta postoperatif 2. saatinde ekstübe edildi. Esmolol infüzyonu postoperatif 3.gün kesilerek oral antihipertansiflere geçildi. Postpartum 2. günde trombositopeni gelişmesi üzerine eklampsiye sekonder trombotik mikroanjiopatik hemolitik anemi ön tanısı ile tetkikler istendi ve tedaviye başlandı. Hasta postoperatif 3. gün obstetri kliniğine devredildi, 8. gün taburcu edildi.
Tartışma ve Sonuç:
Preeklampsi ve eklampsi, PRES için iyi bilinen nedensel faktörlerdir. Eklampsiye bağlı PRES vakalarında vazojenik ödem gözlenir. Bu nedenle antiödem, antiepileptik ve antihipertansif tedaviye başlanmalıdır. Nöroaksiyel anestezi sırasında sempatik blokajdan kaynaklanan hipotansiyon serebral perfüzyonu azaltabilir ve nörolojik hasarı artırabilir. Nöbet geçiren ve kooperasyonu kısıtlı olan hastamızda antihipertansif tedavi eşliğinde genel anestezi uygulamasını tercih ettik. PRES hastasında sezaryen için anestezi yöntemine karar verirken hastaların klinik tablosunun gözetilmesi ve postoperatif dönemde de yakın takip edilmesi önerilmektedir.