PEDİATRİK KARACİĞER TRANSPLANTASYONUNDA TRANSPULMONER TERMODİLÜSYON VE PULSKONTUR YÖNTEMİYLE HEMODİNAMİK TAKİP
Z.GÖKKAYA
1, E.GÜRESTİ
1, A.YAVRU
1, E.ÇAMCI
1
İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİ AD 1
Transpulmoner termodilüsyon ile invazif olarak kalibre edilen pulskonturu analizine dayanan PICCO sistemi ile yoğun bakım ve major cerrahide kritik hastada hemodinamik izlemin avantajları bilinmektedir. Kliniğimizde canlı donörden karaciğer transplantasyonu yapılan çocuklarda bu yöntem kullanılmış ve ilk bulgular sunulmuştur.
Canlı donörden karaciğer transplantasyonu adayı 8 çocukta standart invazif monitorizasyona (arter, santral venöz) ek olarak femoral arter termodilüsyon kateteri takılarak PICCO sistemi ile intraoperatif hemodinamik izlem gerçekleştirilmiş ve sıvı-inotrop-vazopressör ajan tedavisi kalp indeksi, sistemik vasküler direnç indeksi ve atım hacmi varyasyonu gibi PICCO parametrelerine göre düzenlenmiştir. Bazal ölçüm (t0) sonrası sistem, anhepatik dönem (t1), reperfüzyon dönemi (t2) ve operasyon sonu (t3) olmak üzere 3 kez transpulmoner termodilüsyon ile rekalibre edilmiş, kalibrasyondan hemen önce ve kalibrasyon sonrası PICCO parametreleri (atım hacmi, kalp indeksi, sistemik vasküler direnç indeksi) ile o döneme denk gelen konvansiyonel hemodinamik parametreler (kalp atım hızı, ortalama arter basıncı, santral venöz basınç) kaydedilmiştir. Kalibrasyon amacıyla santral venöz yoldan 8-10 ml soğuk enjektat verilerek femoral arter termistörü aracılığıyla termodilüsyon eğrisi elde edilerek global enddiastolik hacim, ekstravasküler akciğer suyu gibi transpulmoner termodilüsyon verileri kaydedilmiştir.
Beşi erkek üçü kız çocuğu olan hastaların yaş ortalaması 6.62 (1-14), ağırlığı ise 25.7 kg (6.1-45) idi. Kalp atım hızı ve ortalama arter basıncı intraoperatif ölçüm dönemlerinde anlamlı değişiklik göstermezken santral venöz basınç takip eden üç ölçüm döneminde bazal ölçüme göre anlamlı düşük seyretti. (p:0.0044) Kalp indeksi bazal ölçümde 4.41±1.45 l/dak/m2 saptandı, takip eden üç ölçüm döneminde kalibrasyon öncesi değerler bazal değere benzer seyrederken sistem kalibre edildiğinde t2 ölçümünün (2.64±0.56) bazal değere göre anlamlı düşüş gösterdiği görüldü. (p:0.002) Sistemik damar direnci ölçümlerinin kalibrasyondan etkilenmediği ve tüm ölçüm dönemlerinde bazal değere yakın seyrettiği gözlendi. PICCO sisteminin önyük göstergeleri olarak kabul edilen atım hacmi varyasyonu ve global enddiastolik hacim indeksi değerlerinin santral venöz basınç değeriyle korelasyon gösterdiği saptandı. Her iki parametrede de santral venöz basınç gibi anhepatik ölçüm zamanında önyük azalmasını gösteren anlamlı değişiklikler göze çarptı.
Karaciğer transplantasyonu gibi ani ve çok şiddetli hemodinamik değişikliklerin yaşandığı bir operasyon türünde erişkin hastalarda kullanılabilen hemodinamik takip araçları (pulmoner arter kateteri, tee) teknik olarak çocuk hastalarda mümkün olmamaktadır. PICCO bu dezavantajı ortadan kaldırarak minimal invaziv bir ilaveyle anlık olarak bir çok parametrenin izlenmesini mümkün kılmaktadır. Ancak sistemi kullanırken özellikle büyük hemodinamik değişiklik dönemlerinde kalibrasyonun gerekliliği ve önemi unutulmamalıdır.
|