İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

S-145

PREOKSİJENASYONDA APL(HAVAYOLU BASINCI SINIRLANDIRMA) VALVİNİN KULLANIMI

Mahmut Arslan, Cengizhan Yavuz, Gözen Öksüz, Bora Bilal, Gökçe Gişi, Adem Doğaner,

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ad.Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Ad.

Amaç: Preoksijenasyon anestezi pratiğindeki standart uygulamalardandır. Preoksijenasyon için bazı endikasyonlar belirtilmiş olsa da DAS (Difficult Airway Society) 2015 kılavuzlarında entübasyon denemesi öncesi her hastada preoksijenasyon uygulanmasının önemi vurgulanmıştır. Farklı preoksijenasyon yöntemleri arasında pozitif basınç desteği uygulanan yöntemler oldukça yaygındır. Ancak bu yöntemlerde gelişmiş anestezi cihazlarında bulunan ventilasyon modları veya ek ekipmanlar kullanılmıştır. Bu çalışmada standart anestezi cihazındaki APL valvini ayarlayarak oluşturduğumuz pozitif basıncın preoksijenasyon başarısına olan etkisini spontan solunumla ve CPAP ile karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem ve Gereçler: Bu prospektif, randomize, çapraz düzen çalışmada 20 sağlıklı gönüllüde 12 l/dk taze gaz akımı ve %100 oksijenle 5 dk boyunca 3 farklı yöntemle preoksijenasyon uygulandı: APL valvinin açık konumdayken olduğu spontan solunum (Grup SS), APL valvinin 5 cmH2O konumundayken spontan solunum (Grup APL) ve anestezi cihazı basınç desteği modundayken aktif 5 cmH2O CPAP uygulanması (Grup CPAP). Bir kamera ile inspiryum ve ekspiryumdaki oksijen fraksiyonu (FiO2 ve FeO2, end-tidal CO2, tidal hacim, solunum sayısı ve dakika hacmi kaydedildi. Her 3 yöntem de tamamlandıktan sonra katılımcılardan yöntemlerin zorluğunu 0-10 arasında puanlandırmaları istendi.
Bulgular:
FeO2’nin %90’a ulaşma süresi SS grubunda APL ve CPAP gruplarından daha uzundu. 3.dakikada FeO2 ykrk3190 olan katılımcı oranı SS grubunda %45, APL grubunda %75 ve CPAP grubunda %100 idi. En yüksek zorluk APL grubunda bildirildi. Tartışma ve sonuç: Literatürede preoksijenasyonda pozitif basınç uygulanması ile FeO2’nin %90’a ulaşma süresinin kısaldığı bildirilmiştir. Bu çalışmada da benzer şekilde APL grubunda FeO2ykrk3190 gerçekleşme oranının ve FeO2ykrk3190’a ulaşma süresinin SS grubuna oranla daha başarılı olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte 5 cmH2O ile CPAP uygulaması ile karşılaştırıldığında ise APL grubu ile anlamlı bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Ancak zorluk dereceleri karşılaştırıldığında APL grubunda SS ve CPAP gruplarına göre anlamlı derecede yüksek saptandı. Sonuç olarak preoksijenasyonun başarısının anestezi cihazında ek manipülasyon ihtiyaç duyulmadan sadece APL valvinin ayarlanması ile arttırılabileceği ortaya konmuştur.