Laparoskopik Jinekolojik Onkoloji Operasyonlarında Laparoskopi Yardımlı ile Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Bilateral Tranversus Abdominis Plan Bloğunun Postoperatif Analjezik Etkinliğinin Karşılaştırılması
Serra Topal, Ziyaettin Karakuzu, Mehmet Akın, Levent Özgen, Zeynep Gümüşkanat Tabur
GİRİŞ/AMAÇ: Günümüzde laparoskopik jinekolojik onkoloji operasyonları sonrası postoperatif ağrıyı gidermek ve analjezik ihtiyacını azaltmak için transvers abdominis plan blok (TAP) uygulaması yaygın olarak uygulanmaktadır. Çalışmamızın amacı genel anestezi altında yapılan laparoskopik jinekolojik onkoloji ameliyatlarında laparoskopi yardımlı ve ultrasonografi eşliğinde uygulanan bilateral TAP bloğun postoperatif analjezi etkinliğinin karşılaştırılmasıdır.
GEREÇ VE YÖNTEM: 18-65 yaş arası, ASA I-II, 88 hasta operasyon başlamadan önce GrupTAP- U (USG eşliğinde yapılan,n=40) ve GrupTAP- L (Laparoskopi yardımlı yapılan n=40) olarak iki gruba ayrıldı.Grup USG eşliğinde transversus abdominis plana , Grup L’ye ise cerrahi hazırlık yapıldıktan, laporoskopi işlemi için trokar kullanıldıktan sonra batında optimal görüntü sağlanınca yarı kör şekilde künt uçlu periferik blok iğnesi ile ile %0.25 bupivakain 20 ml ile 20 ml izotonik %0.9 luk steril solusyon karışımı bitaleral transversus abdominis plana toplamda 40 ml uygulandı(Resim 1-2).Postoperatif 24 saat boyunca ağrı skorları, ilk analjezik zamanı, toplam tüketilen opioid miktarı ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi.
BULGULAR: Grup U’da 40 ve Grup L’de 40 olmak üzere 80 hasta çalışmaya dahil edildi. Grup TAP-U ve Grup TAP-L’nin 0, 1, 6, 12, 18,24. saatlerdeki istirahat ve dinamik Vizüel Analog Skala (VAS) değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. İki grup arasında toplam analjezik tüketimi yönünden anlamlı fark bulunmadı. Gruplar arasında operasyon süresi açısından anlamlı fark yok iken; Grup TAP- L’de blok uygulama süresi istatistiksel olarak daha kısaydı (p<0.05).
TARTIŞMA/SONUÇ: Çalışmamızda laparoskopik onkoloji operasyonlarında USG eşliğinde ve laparoskopi yardımlı TAP blok uygulamalarının postoperatif VAS skorlarını ve analjezik tüketimini azalttığı, yüksek hasta memnuniyeti sağladığı görülmüştür. Ancak laparoskopi yardımlı TAP bloğun kolay uygulanması ve anestezi süresini uzatmamasından dolayı jinekolojik onkoloji cerrahisi geçirecek hastalarda USG eşliğinde yapılan TAP bloğa göre daha tercih edilebilir olduğu kanaatindeyiz.
|