Covid-19 Pandemi Döneminde Laporoskopik Abdominal Onkoloji Operasyonlarında Laporoskopi yardımlı Transvers Abdominal Plan Kateter Yerleştirme Yönteminin Postoperatif Analjezik Etkinliği:İlk bulgular
Serra Topal, Ömer Yalkın, Nidal İflazoğlu, Zeynep Gümüşkanat Tabur, Ferit Yetik
GİRİŞ/AMAÇ: Pandemi sürecinde elektif cerrahi operasyonlar ertelenirken onkolojik operasyonlar devam etmektedir.Günümüzde laparoskopik abdominal onkoloji operasyonları sonrası postoperatif ağrıyı gidermek ve analjezik ihtiyacını azaltmak için transvers abdominis plan blok(TAP) uygulaması yaygın olarak uygulanmaktadır. Pandemi sürecinde genel anestezi altında yapılan laparoskopik abdominal onkoloji ameliyatlarında laparoskopi yardımlı yerleştirilen bilateral TAP kateterin postoperatif minimal hasta teması avantajı ile analjezi etkinliğinin değerlendirmesi amaçlandı.
GEREÇ VE YÖNTEM: Cerrahi onkoloji tarafından laporoskopik onkolojik cerrahii planlanan18-75 yaş arası, ASA I-II 46 hasta çalışmaya alındı. (Planlanan hastasayısı n=70). Hastalar Grup TAP-K (Laparoskopi eşliğinde uygulanan transvers abdominis plan kateter,n=25) ve Grup K(Kontrol),n=21) olarak iki gruba ayrıldı. Grup TAP-K’a cerrahi operasyon bitiminde trokar cıkmadan 18g tough epidural iğnesi ile batın şişkin iken yarı kör teknikle TAP blok uygulandı ve epidural kateter blok uygulanan alanda 3-5 cm kalacak şekilde yerleştirildi. Ayrıca TAP-K grubuna 0.125lik bupivakin solusyonu 4ml/st olacak şekilde infuzyon pompaları ile kontinue olarak bilateral TAP kateterinden 12saat uygulandı.GrupK da ise rutin ıntravenöz analjezi prosedürü uygulandı.Postoperatif 24saat boyunca ağrı skorları, ilk analjezik zamanı, toplam tüketilen opioid miktarı ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi.
BULGULAR: Her iki grup arasında hemodinamik parametreler ve demografik veriler açısından anlamlı bir fark yoktu(p>0.05)(Tablo1) Postoperatif vizuel analogskala(VAS) ve dinamik vizuel analogskala(dVAS) skorları(Tablo 2,3) postoperatif analjezik gereksinimi ,kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, TAP-K grubunda istatistiksel olarak azalmış olduğu tespit edildi.Kateterle ilişkili herhangi bir komplikasyon gözlemlenmedi
TARTIŞMA/SONUÇ: Pandemi süresinde operasyona alınan tüm hastalarda Covid-19 enfeksiyonu (asemptomatik ya da erken dönem) olabilme ihtimali açısından hem hasta hem sağlık çalışanları güvenliği için dikkatli olunmalıdır. Çalışmamızda laparoskopik onkoloji operasyonlarında laparoskopi yardımlı TAP kateter yerleştirilmesinin postoperatif VASskorlarını ve analjezik tüketimini azalttığı, yüksek hasta memnuniyeti sağladığı görülmüştür. Laparoskopi yardımlı TAP kateterin kolay uygulanacak yeni bir yöntem olması,ultrasonografi gibi ekipmana gerek duymaması ,komplikasyon oluşturmaması,anestezi süresini uzatmamasından,postoperatif dönemde analjezik amaçlı hasta ile minimal temas sağlanması ve oldukça etkin analjezi sağlamasından dolayı laparoskopik abdominal onkoloji cerrahisi geçirecek hastalarda tercih edilebilir olduğu kanaatindeyiz.
|