İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-040

Spinal Anestezi Sonrası İntrakraniyal Subdural Hematom

Sinan Pektaş, Bakiye Uğur



 

Giriş

Postdural ponksiyon baş ağrısı (PDPBA) spinal anestezinin en sık görülen komplikasyonudur. Lomber ponksiyon sonrası çoğunlukla ilk 2 gün içerisinde başlar ve 1 hafta içerisinde iyileşme eğilimindedir. İntrakraniyal subdural hematom (İSH) ise spinal anestezi sonrasında baş ağrısına yol açabilen, nadir görülen, tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit eden, ciddi bir komplikasyondur. Bu bildiride PDPBA ile benzer klinik özellik gösteren İSH’si olan olgu sunulmaktadır.

Olgu

Kırk bir yaşında erkek hasta, medikal tedaviye dirençli PDPBA tanısı ile algoloji polikliniğine yönlendirilmiş. On bir gün önce spinal anestezi ile ön çapraz bağ cerrahisi yapılmış. Hastanın ameliyattan 10-12 saat sonra başlayan, şiddetli [Numeric Pain Rating Scale (NRS) skoru 8-9], solda daha fazla iki taraflı, frontal ve oksipital bölgelerde hissedilen baş ağrısı yakınması vardı. Zonklama, patlama şeklinde olan baş ağrısı yatmakla azalmakta ve ayakta artmaktaydı. Hastanın başvurusundan 1 gün önce yaklaşık 5 dakika süren, sağ vücut yarısında ve yüzünde geçici uyuşma hissi olup kaybolmuş. Anamnezde postoperatif dönemde 6 gün süresince hastanın enoksiparin 4000 IU/gün ve çeşitli NSAİ ilaçları kullandığı öğrenildi. Nörolojik muayenede patolojik bulgu saptanmadı. Hastanın baş ağrısına yönelik büyük oksipital sinir ve supraorbital sinir blokları yapıldı. Blok sonrasında ağrı şiddetini NRS:3-4 olarak belirten hasta, nöroloji kliniğine konsülte edildi. Beyin MR tetkikinde 22 mm geç subakut evrede İSH görülmesi üzerine beyin cerrahisi tarafından Burr Hole drenajı yapılarak opere edildi. Hasta sekelsiz iyileşti.

Tartışma

Spinal anestezide oluşan dural defekten BOS kaybı olması, ağrıya duyarlı yapılar olan meninkslerin ve damarlarının gerilmesi sonucu PDPBA görülür. Yoğun BOS kaybı varlığında meningeal damarlarda yırtılmalar olması İSH ile sonuçlanabilir. Ayrıca antikoagülan ilaç kullanımı İSH için risk faktörü olarak belirtilmektedir. İSH ‘de görülen ağrı PDPBA ‘nı taklit edebilir. Mortal seyredebilen İSH ‘nin erken tanınması ve tedavisinin yapılması önemlidir. Sonuç olarak; spinal anestezi sonrasında uzamış baş ağrılarında geçici nörolojik semptomlar dikkate alınmalı, antikoagülan ilaç kullanımı sorgulanmalı ve gerekirse ileri nöroradyolojik değerlendirmeler yapılmalıdır.