İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-059

Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Algoloji Bilim Dalı Eğitimi Öncesi ve Sonrası Ağrı Hakkında Bilgilerinin Değerlendirilmesi

Şebnem Rumeli Atıcı, Gülçin Gazioğlu Türkyılmaz



GİRİŞ / AMAÇ: Tıp Fakültesi öğrencilerinin ağrı tanı ve tedavisi hakkındaki bilgilerinin Algoloji BD. eğitim programı öncesi ve sonrasında değerlendirilmesi amaçlandı.

GEREÇ ve YÖNTEM: Etik kurul onamı alındıktan sonra 2014-2020 yılları arasında Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD stajında Algoloji BD tarafından uygulanan eğitimi almadan önce ve aldıktan sonra, aynı bilgilerin sorgulandığı, isteğe bağlı cevaplanmış anket verileri çalışmaya alındı. Soru içeriğinde ağrının tanımlanması, ağrı tipleri, değerlendirilmesi ve tedavi yöntemleri ile kullanılan ilaçlar konularında bilgiler sorgulanmakta idi (Tablo 1). İstatistiksel olarak p<0,05 değeri anlamlı kabul edildi.

Algoloji eğitim programı: Öğrenciler 3 gün süresince ağrı tanı ve tedavisi hakkında teorik eğitim almakta, analjezikler müstehzar gösterimleriyle tanıtılmakta, farklı ağrı tiplerinin hastalar tarafından aktarıldığı videolar seyretmekte, birebir takip ettikleri hastalar ile ilgili tartışma toplantısına katılmaktadır. Üç gün sonunda rotasyon değerlendirme toplantısı yapılmaktadır.

BULGULAR: Eğitim almayanların cevapladığı 732 ve alanların cevapladığı 179 anket incelendi. Eğitim sonrası cevapların eğitim öncesine göre; algoloji terimini, ağrı taşıyan lifleri, VAS terimini, akut-kronik ağrıyı, DSÖ basamak tedavisini doğru tanımlayabilme, yeşil ve kırmızı reçeteye yazılabilecek analjeziklere doğru örnekler verebilme oranları anlamlı olarak yüksek bulundu (bütün karşılaştırmalar için p=0.00) (Tablo 2).

TARTIŞMA/SONUÇ: Literatürde tıp fakültelerinde, ağrı konusundaki eğitimlerin değerlendirilmesinin yapıldığı çok az çalışma mevcuttur1-3. Algoloji eğitimi öncesi ve sonrasında tıp fakültesi öğrencilerine yapılan anket değerlendirmeleri ile eğitimin ağrı tanı ve tedavisinin bilinirliği konusunda etkili olduğu kanısına varılmıştır