İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-048

Tedavi Edilemeyen Trombositopeni Gelişen Lomber Disk Hernisi Olgusunda Transforaminal Enjeksiyon ve DRG PRF

Savas Comlek



GİRİŞ/AMAÇ

Lomber disk hernisi, akut bel ağrısının en yaygın nedenlerinden olup, çoğunlukla 4 haftalık konservatif tedaviyle düzelir. Medikal tedavi ve mültimodal fizik tedavi uygulamaları ile yeterli sonuç alınamayacağı düşünülen  olgularda, girişimsel  yöntemler ile birlikte tedavi süreci yönetilir. En yaygın kullanılan girişimsel yöntemler ise epidural steroid enjeksiyonları ve radyofrekans uygulamalarıdır.

Bu olgudaki amacımız, girişimsel tedavilerin uygulama alanlarının genişlemesinin hasta güvenliği açısından önemini vurgulamaktır.

OLGU

66 yaşında erkek hasta kurumumuzun acil servisine bel ağrısı ile başvurdu.Yapılan klinik muayenesi ve MR görüntülemesi ile L2-L3 eksrüde disk hernisi nedeniyle opere edilmesi kararı verildi.(Figür 1) Ameliyat öncesi yapılan tetkiklerinde idiyopatik trombositopeni saptanan hastada yapılan trombosit replasmanı sırasında hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyon gelişti. Hastaya “transfüzyona bağlı akut akciğer hasarı” (TRALI) teşhisi kondu. Yapılan başarılı resüstasyonun ardından, trombositopenisi düzeltilemeyen hastanın cerrahi girişime uygun olmadığına karar verilip, ağrılı sürecin transforaminal epidural enjeksiyon ve dorsal kök gangliyon pulse radyofrekansı ile yönetilmesi uygun bulundu.

Hastanın 60000 / mm³ trombosit sayısı dışında kan testi sonuçları normaldi.Sedasyon ve lokal anestezinin ardından 10 mm aktif uçlu 10 cm Cosman RF kavisli kanül, kontrast madde uygulaması kontrolü ve floroskopi rehberliğinde L3 nöral foramene, en uygun pozisyonda yerleştirildi. Yapılan duysal ve motor testin ardından DRG-PRF, Cosman G4 cihazı (Cosman Company, ABD) aracılığıyla 3 dakika süreyle gerçekleştirildi.Bu işlemin ardından aynı kanulden transforaminal enjeksiyon (40 mg Depo medrol+3cc %2 lidokain toplam 5 cc) yapıldı.

TARTIŞMA/SONUÇ

Hastanın ağrı yakınması girişimden hemen sonra kontrol altına alınan hastanın ilk kontrolü ikinci haftada yapîlmış olup, VAS 2-3, ODİ 24 olarak, üçüncü ay kontrolünde VAS1-2, ODİ skoru 9 olarak ölçülmüştür. 6. Ayda çekilen MR görüntüsünde ise ekstrüde disk hernisinin önemli oranda kabolduğu görülmüştür. (Figür 2)Cerrahinin uygulanamadığı ileri lomber disk hernisi olgularında bile transforaminal enjeksiyonlar ve DRF PRF uygulamaları, akılda tutulması gereken, değerli tedavi seçenekleridir.