Çekal perforasyon oluşturulan sıçanlarda sepsis tedavisinde seryum oksitin böbrek ve akciğer dokusu üzerine etkisinin araştırılması
Hüseyin Göbüt, Çağrı Özdemir, Ayşegül Küçük, Şaban Cem Sezen, Metin Alkan, Mustafa Kavutçu
Giriş ve Amaç:Sepsis, mikroorganizmalara karşı konakta gelişen sistemik bir inflamatuvar yanıt sendromudur. Primer enfeksiyon alanından uzakta gelişen bu yanıt son organ hasarı ile sonuçlanmaktadır. Sepsis modeli oluşturmada sık kullanılan 3 güncel yaklaşım bulunmaktadır. Bunlardan biri lipopolisakkarit verilerek oluşturulan sepsis, bir diğeri damar veya periton içine canlı bakteri uygulaması, sonuncusu da çekal bağlama ve delme(ÇLP) metodudur. Bunlardan insanda oluşan sepsise en benzer sonuçlar oluşturan ÇLP’dir. Son birkaç dekadda, nanoteknoloji biyomedikal araştırmalar için kullanılmıştır. Oksijen atomlarıyla bağlı seryum atomlarından oluşan seryum oksit nanoparçacıkları(SNP'ler) ticari, endüstriyel ve biyolojik uygulamalarda kullanılmıştır. Günümüzde, SNP'lerin antioksidan özelliklerinin, oksidatif stres veya inflamasyon nedeniyle oluşan hasardan koruyabileceği keşfedilmiştir. Bu çalışmanın amacı da ÇLP metodu ile sepsis oluşturulan ratlarda seryum oksitin akciğer ve böbrek üzerine protektif ve terapötik etkinliğini araştırmaktır.
Yöntem:Etik kurul onayı alındıktan sonra, 28 adet sıçan, rastgele 4 gruba ayrıldı (Kontrol (GrupK), Seryum oksit (GrupSO), Çekal bağlama ve delme (GrupÇLP), Çekal bağlama ve delme+seryum oksit (GrupÇLPSO). Çekum gaita ile doldurulduktan sonra ileoçekal valvin altından 3/0 ipek ile bağlanıp, çekum önyüzü 18 numara intraket iğnesi ile iki defa delindi. ÇLP oluşturulduktan 1 saat sonra SO 0.5 mg/kg intraperitoneal uygulandı ve 24 saat sonunda alınan akciğer ve böbrek doku örneklerinde; biyokimyasal ve histopatolojik parametreleri değerlendirildi.
Bulgular:Histopatolojik olarak incelendiğinde; nötrofil infiltrasyonu/agregasyonu, alveol duvar kalınlığı ve total akciğer hasarı skoru ÇLP grubunda K ve SO gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Ayrıca nötrofil infiltrasyonu/agregasyonu ve total akciğer hasarı ÇLPSO grubunda K grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Nötrofil infiltrasyonu/agregasyonu ve total akciğer hasarı ÇLPSO grubunda ÇLP grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu(Tablo1). Böbrek dokusunda ise tübüler hyalin silindirler dışında tüm parametrelerde ÇLP grubunda K grubuna göre anlamlı yükseklik saptandı. Ayrıca tübüler dilatasyon, bowman space dilatasyon ve tübüler hücre dejenerasyonu ve nekroz ÇLP grubunda SO grubuna göre yüksek bulundu(Tablo2, Resim1-4).
Sonuç:Ratlarda ÇLP 1 saat sonra intraperitoneal olarak uygulanan 0.5 mg/kg SO’in akciğer histopatolojisinde daha belirgin olmak üzere hasarlanmayı kısmen düzelttiğini tespit ettik. Ratlarda ÇLP sonrası uygulanan SO’in koruyucu etkisinin olduğunu düşünmekteyiz.
|