Sevofluran Uygulanan Ratlarda Seryum Oksitin Karaciğer Üzerine Etkisi
Fazilet Taşdelen, Levent Öztürk, Merve Meryem Kıran, Gamze Gök, Mustafa Arslan
Giriş: Sevofluran günümüzde anestezi indüksiyon ve idamesinde sık kullanılan inhalasyon anesteziklerindendir. Literatürde sevofluran sonrası artan hepatotoksisite vakaları yer almaktadır.Seryum oksit antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri olan bir nanopartiküldür.
Amaç: Sevofluranın karaciğer dokusu üzerindeki olumsuz etkilerini azaltma konusunda seryum oksitin antioksidan ve antiinflamatuar etkileri ile koruyucu ve tedavi edici bir ajan olarak kullanılma olasılığını araştırmak.
Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra 24 adet rat rastgele 6’şarlı 4 gruba ayrıldı. Grup K: Kontrol Grubu, Grup S: Sevofluran Grubu, Grup CeO2: Seryum Oksit Grubu, Grup S+CeO2: Sevofluran+Seryum Oksit Grubu. Sevofluran grubuna, sevofluran %2 konsantrasyonda ve 4L/dk %100 oksijen ile 2 saat süre ile uygulandı. CeO2 grubuna, işlemden 2,5 saat önce 0,5 mg/kg dozda seryum oksit kuyruk veninden uygulandı. Sevofluran+CeO2 grubuna, 0,5 mg/kg dozda CeO2 kuyruk veninden uygulanmasından 30 dk sonra sevofluran %2 konsantrasyonda 4L/dk %100 oksijen ile 2 saat boyunca uygulandı. Sonrasında tüm ratlara ketamin ve ksilazin intramüsküler yapılarak aortalarından kan alınıp KC dokuları çıkarıldı. Alınan kanlarda Hgb, Hct, ALT, AST, LDH çalışıldı. KC dokuları ışık mikroskopisi ile histopatolojik açıdan incelendi.
Bulgular: Tüm gruplarda kontrol grubuna göre hidropik dejenerasyon, lenfosit ve nötrofil infiltrasyonu daha fazla görüldü. Hidropik dejenerasyon, CeO2 grubunda sevofluran grubuna göre anlamlı düşük bulundu. Nötrofil infiltrasyonu, CeO2 grubunda sevofluran grubuna göre anlamlı düşük bulundu. Nekroz ve pleomorfizm gruplar arasında benzer bulundu. AST düzeyi sevofluran grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Ayrıca, CeO2 ve sevofluran+CeO2 gruplarında sevofluran grubuna grubuna göre düşük bulunmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. LDH düzeyi sevofluran grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Ayrıca, sevofluran+CeO2 grubunda sevofluran grubuna göre anlamlı düşük bulundu. ALT, Hgb ve Hct gruplar arasında benzer bulundu.
Sonuç: Sevofluran grubunda karaciğerde histopatolojik ve biyokimyasal değişiklikler tespit edildi. Sevofluran ile oluşan histopatolojik karaciğer hasarında seryum oksit uygulaması hepatik yapıyı korumada faydalı olabilir. Deney gruplarının yaş, cinsiyet ve sevoflurana tekrarlayan maruziyet ile oksidatif hasarın biyokimyasal parametrelerinin bakılması açısından farklılandırılmasıyla yapılacak yeni seryum oksit çalışmalarında daha anlamlı ve olumlu sonuçlar çıkacağını düşünüyoruz.
|