İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-009

Ortopedik Geriatrik Hastalarda Peroperatif Serebral Oksimetre ile Postoperatif Kognitif Disfonksiyonun İlişkisi

Fatih Mehmet Kurt, Gaye Aydın



Giriş/Amaç:Çalışmamızda; ortopedik cerrahideki geriatrik olgularda peroperatif serebral oksimetre değerleri ve kognitif disfonksiyonlar arasındaki ilişki ve anestezi yönteminin peroperatif dönemde ölçülen serebral oksimetre değerleri ve kognitif fonksiyonlara etkisi araştırıldı.

Gereç-Yöntem:Prospektif, randomize, çift kör olarak tasarlanan ve yerel etik kurul onayı alındıktan sonra Ortopedi Kliniği tarafından PFN-A operasyonu yapılacak, 65 yaş ve üzeri, ASA I-II grubu, toplam 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma için onamları alınan olgular; Grup 1 (genel anestezi, n=20), Grup 2 (spinal anestezi, n=20) olmak üzere ayrıldı. Tüm olgulara anestezi öncesi standart ASA monitörizasyonuna ek olarak serebral oksimetri monitörizasyonu yapıldı. Hastaların demografik verileri ve operasyon pozisyonu kaydedildikten sonra tüm hemodinamik veriler ve sağ/sol serebral oksijen satürasyon değerleri indüksiyon öncesi(T1), indüksiyon/spinal anestezi sonrası(T2), intraoperatif 15'er dakika aralarla(T3-T8), derlenme odasında 45 dk sonra (T9) postoperatif 48.saatte (T10), ile preoperatif ve postoperatif 48. saat kognitif fonksiyonlar Mini-Mental Test ile değerlendirildi.

Bulgular:İki grup karşılaştırıldığında demografik veriler, anestezi ve cerrahi süresi açısından 2 grup arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. Grup 1 ve Grup 2’de preoperatif ve postoperatif 48. saatte yapılan Mini-mental test değerlerinde düşme olduğu görülmesine rağmen gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı(p>0.05)(Tablo 1). Peroperatif dönemdeki ScO2_R-L değerleri Grup 1 ve Grup 2 arasında karşılaştırıldığında ScO2 değerlerinde düşme olmasına rağmen gruplararası istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı(p>0,05)(Tablo 2). Peroperatif ScO2_R-L değerleri ile MMT arasındaki ilişki incelendiğinde ise aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı(p>0,05)(Tablo 3-4).

Tartışma-Sonuç:Düşük ScO2 değerlerinin düzeltilmesi için yapılan girişimlerin postoperatif kognitif disfonksiyonu azalttığı yönündeki veriler çelişkilidir. Geriatrik yaş grubu olan 65 yaş ve üzerindeki, preoperatif dönemde komorbiditeleri olmayan, operasyon sırasında hemodinamik verileri stabil tutulan, kanama miktarının düşük olduğu cerrahi girişimlerde olgulara uygulanan anestezi türünün serebral oksimetri değerlerinin peroperatif seyrini etkilerken postoperatif kognitif fonksiyonlar üzerine etkisi olmadığı görülmektedir. Çalışmamızda serebral oksimetri değerleri ile kognitif fonksiyonlar arasında ilişki saptanamamış olmasına ragmen bu konu ile ilgili daha geniş ve hassas çalışmalar yapılması gerekmektedir.