İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-074

Tek Akciğer Ventilasyonu Yönetiminde Yeni Nesil Bir Seçenek : Elektriksel Empedans Tomografisi

Aydan İremnur ERGÖRÜN, Damlasu Selcen BAĞCAZ, Zeliha Aycan ÖZDEMİRKAN, Yusuf ÜNAL



  GİRİŞ:Tek akciğer ventilasyonu (TAV) yalnız bir akciğer ventile edilerek, oksijenasyon ve CO2 eliminasyonunun sağlanmasıdır. TAV torasik cerrahilerde hem morbidite ve mortaliteyi azaltır, hem de cerrahinin kalitesini arttırır.

  Akciğerlerin izolasyonunda kullanılan teknikler endikasyona, hastaya, gereçlere ve deneyime göre belirlenir. En sık tercih edilense çift lümenli endobronşiyal bir tüp (ÇLT) yerleştirmektir. ÇLT yerleşimi için en sık kör teknik ve oskültasyonla doğrulama kullanılsa da bu teknik sonrası FOB ile tespit edilen malpozisyon insidansı çeşitli çalışmalarda yaklaşık % 30-50 arasında değişmektedir. Doğru yerleşimin garanti edildiği FOB uygulaması ise uygulayıcı deneyimi gerektirmesi, kanama bozukluklarında tercih edilememesi gibi kısıtlamalara sahiptir.

  Elektriksel empedans tomografi (EET); radyasyon içermeyen, non-invaziv, yatak başı uygulanabilen ve ventilasyonun akciğerlerde dağılımını eş zamanlı ve devamlı gösterebilen bir görüntüleme yöntemidir.

  Biz de bu olgumuzda toraks cerrahisi geçirecek olan hastada akciğer izolasyonunu sağlamak ve doğrulamak amacıyla PulmoVista® 500 kullanıp akciğer izolasyonunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdik.

  OLGU:65 yaş, ek kronik hastalığı olmayan erkek hasta torakotomiyle bilobektomi planıyla operasyon odasına kabul edildi. Hasta ASA kılavuzuna uygun şekilde monitörize edildi. Perioperatif analjezi sağlama amacıyla torakal epidural katater takıldı. PulmoVista® 500’ün 16 elektrotlu esnek silikon kemeri hastanın göğüs çevresine yerleştirilerek EET görüntülemesi sağlandı. Eş zamanlı ventilasyon dağılımı anlık olarak takip edilerek preoksijenize edilip anestezi indüksiyonu yapıldı. Hasta ÇLT ile entübe edilip tüp lokalizasyonu EET ile doğrulandı. Ventilasyon parametreleri EET aracılığıyla optimize edilerek cerrahi başlatıldı. Hasta sorunsuz ekstübe edildi ve postoperatif akciğer komplikasyonu izlenmedi.

  SONUÇ:EET, TAV’da entübasyonu doğrulama ve ventilasyonu optimize etmekte kullanılabilecek etkin bir yöntem olabilir.