Robotik Timektomi Cerrahisi Geçiren Miyastenia Gravis Hastalarında Erektör Spinae Plan Blok Uygulamalarımız
Kamil Darçın, Mete Manici, Yavuz Gürkan
Amaç
Myastenia gravis (MG), iskelet kas zayıflığı ile karakterize nadir görülen bir nöromusküler hastalıktır. Timoma ve timik hiperplazisi olan MG hastalarında, uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi de timektomidir. Yeterli analjezi, MG hastalarının ameliyat sonrası bakımında önemli bir bileşendir. Hastalık süreci göz önüne alındığında, solunum sıkıntısı ve öksürme konusunda zorluk çekilmektedir. Yetersiz ağrı yönetimi bu hastaların derin nefes alamamasına ve pulmoner sekresyonlarının atılamamasına neden olabilir. Öte yandan, yüksek doz opioid analjeziklerle ağrının tedavisi potansiyel olarak solunum depresyonu veya miyastenik krize yol açabilir. Bu nedenle, rejyonal anestezi teknikleri bu hastalarda opioid analjezik ihtiyacını azaltarak daha konforlu bir postoperatif dönemin sağlanmasına katkıda bulunur. Bu çalışmada kliniğimizde timektomi vakalarında uyguladığımız erektor spinae plan bloğunun (ESPB) postoperatif ağrı yönetimindeki etkisi incelenmiştir.
Yöntem
Koç Üniversitesi Hastanesi’nde Ocak 2018- Ağustos 2020 tarihleri arasında, MG nedeniyle robotik timektomi yapılan ve postoperatif analjezi için ESPB uygulanan hastaların perioperatif dönemdeki ağrı durumlarını ve ek analjezik ihtiyaçları incelenmiştir. Hastaların postoperatif opioid analjezik ihtiyaçları kaydedilmiştir.
Bulgular
Belirtilen tarihler arasında hasta kayıtlarının incelenmesi sonucunda toplam 14 hastanın robotik timektomi için genel anestezi aldığı saptandı. Bu hastalardan 12’sine ESBP uygulandığı belirlendi. Hastalara indüksiyonda 2mg.kgˉ¹ propofol, 1 μg.kgˉ¹ fentanil, 0,6 mg.kgˉ¹ rokuronyum ile genel anestezi uygulandığı görüldü. Anestezi idamesi desflurane ve remifentanil infüzyonuyla sağlandığı tespit edildi. Postoperatif 2mg. kg-1 sugammadex ile kas gevşetici etkisi geri döndürülmüş. Tüm hastalara postoperatif analjezi için, 1 gm paracetamol ve 50 mg ketoprofen yapıldığı tespit edildi. Hastaların hastanede kalış süreleri ortalama 2,8 gündü. Hastalarımızın postoperatif uyanma odasında opioid analjezik gereksinimini azalttığı gözlemlenmiştir. Perioperatif hiçbir hastada plan bloğuna bağlı komplikasyon görülmedi.
Sonuç
Robotik timektomi cerrahisi geçiren Miyastenia Gravis hastalarımızda ESPB’un postoperatif analjeziye katkı sağladığını ve ESPB’nun bu hastalarda teknik olarak kolay uygulanan etkili ve güvenli bir rejyonal anestezi yöntemi olarak değerlendirilebileceğini düşünmekteyiz.
|