İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-069

Bronşiyal Bloker ile Tek Akciğer Ventilasyonu Uygulaması

Burak Bahadır, Ufuk Turan, Mert Çırakman, Ahmet Coşar, Gökhan ÖZKAN, Serkan Şenkal, Mehmet Burak Eşkin



Giriş:Tek akciğer ventilasyon özellikle torasik cerrahilerde cerrahi erişimi sağlamak ve sağlam akciğer dokusunu korumak amacı ile ventilasyon işleminin tek akciğer ile sürdürülmesi işlemidir.Çift lümenli endobronşial entübasyon tek akciğer ventilasyonu için sıklıkla kullanılmaktadır.Tek akciğer ventilasyonu için çift lümenli tüpün elverişsiz veya uygun olmadığı durumlarda bronşiyal blokerler uygun seçim haline gelirler.

Olgu:Meme duktal karsinom nedeni ile daha önce radyoterapi alan,1 yıl önce sağ 5. kot rezeksiyonu ve rekonstrüksiyonu yapılmış olan 41 yaşında ,kadın, ASA-II hastaya metastezektomi amacıyla  torakotomi planlandı. Hastanın preoperatif vital değerleri ; Kalp hızı:68/dk, spO2:%94, kan basıncı: 127/75 mmHg’idi. Hastaya uygun sol çift lümenli tüp seçimi yapıldı. Anestezi indüksiyonunda 2mg/kg propofol,1mcg/kg fentanil uygulanarak maske ile ventilasyonu sağlanan hastaya 0,6mg/kg rokuronyum bromür uygulandı . Hasta 37 Fr sol çift lümenli tüp ile entübe edilemedi,darlık olduğu düşünüldü,hastaya 35 Fr sol çift lümenli tüp denendi fakat tüp ilerlemedi ve yine başarısız olundu. Hasta 7 numara endotrakeal tüp ile entübe edildi. Bronşiyal bloker tüpün içerisinden gönderildi.Yeri bronkoskopi ile teyit edildikten sonra uygun kaf yine bronkoskopi ile kontrolü sağlanarak şişirildi. Hastaya sağ lateral dekübit pozisyonu verildi. Hastanın sol akciğerindeki hava dışarıya tahliye edildi ve cerrahi işlem sorunsuz şekilde başladı. Hastaya cerrahi ekip tarafından wedge rezeksiyon uygulandı.Uygun sıvı ve ilaç tedavisi verilen ve aneljezisi yapılan hasta ameliyat bitiminde supin pozisyona alındı. Dekurarizasyon sağlanan hasta sorunsuz şekilde ekstübe edildi ve anestezi sonrası bakım ünitesine nakil edildi.Hastanın postoperatif dönemde vitalleri ; Kalp hızı :75/dk,spO2:%93, kan basıncı:121/73 mmHg’idi.Uygun süre beklendikten sonra hasta sorunsuz şekilde kliniğine nakil edildi.

Sonuç:Tek akciğer ventilasyonu hava akışını selektif olarak tek bir akciğere yönlendiren çift lümenli tüpler ve bronşiyal blokerler gibi hava yolu araçlarının kullanılmasıyla sağlanır.Uygulama süresinin uzun olması,cerrahi pozisyon esnasında malpozisyon,akciğer kollapsının daha uzun sürmesi gibi dezavantajları bulunmasına rağmen ,çift lümenli tüp için uygun olmayan hastalarda,zor hava yolunda veya çift lümenli tüp uygulamasının başarısız olduğu hastalarda bronşiyal blokerler iyi bir alternatif olarak akılda tutulmalıdır.