İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-25

İKİ SAATTEN KISA SÜRELİ DESFLURAN VEYA SEVOFLURAN ANESTEZİSİ SONRASI YAŞLI HASTALARDA DERLENME VE KOGNİTİF FONKSİYONLARIN KARŞILAŞTIRILMASI

H.MIKÇI 1, A.ALPTEKİN 1, D.ÖZKAN 1, E.ARIK 1, T.AKKAYA 1, H.GÜMÜŞ 1


DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1. ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

İdeal bir genel anestezide amaç, organizmanın fizyolojisine ve metabolizmasına en az zarar verecek koşullarda, ameliyat süresince yeterli derinlikte bilinç kaybı, analjezi, refleks kaybı ve motor blok oluşturulmasının sağlanması ile birlikte kısa sürede güvenli ve kaliteli bir derlenme dönemi gerçekleştirmektir. Bu çalışmada, genel anestezi altında elektif cerrahi girişim planlanan yaşlı hastalarda, sevofluran veya desfluran anestezisi sonrası postoperatif derlenme ve kognitif fonksiyonları karşılaştırılması amaçlandı.

Elektif cerrahi uygulanacak, ASA I-III grubundan, 65 yaş üzeri 40 olgu çalışmaya dahil edilerek, olgular Grup S (sevofluran grubu) (n=20), Grup D (desfluran grubu) (n=20) olacak şekilde rastgele iki gruba ayrıldı. Derlenme ve kognitif fonksiyonlarını karşılaştırmak için ekstübasyondan sonra beşer dakika aralarla RSS (Ramsey Sedasyon Skalası) ve ADS (Aldrete Derlenme Skoru) değerlendirildi. Ekstübasyondan bir saat ve altı saat sonra MMT (Mini Mental Test) uygulandı. Preoperatif, peroperatif ve postoperatif dönemdeki hemodinamik veriler kaydedildi.

Anestezi indüksiyonundan sonra hemodinamik açıdan her iki grup da stabil bir seyir izlendi. Operasyon sonrası Aldrete Derlenme Skoru ve Ramsey Sedasyon Skalası ile kognitif fonksiyonların derlenmesini gösteren Mini Mental Test her iki grupta da benzer özellikler gösterdi. Komplikasyonlar gruplara göre değerlendirildiğinde en sık gözlenen yan etki hipertansiyondu. Ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmadı. Kaşıntı ve terleme hiçbir olguda görülmedi. Sevofluran ve desfluran gruplarında görülen toplam komplikasyon sayıları arasında anlamlı bir farklılık yoktu.

Sonuç olarak geriatrik hastalarda desfluran ve sevofluranın hemodinami, derlenme ve kognitif fonksiyonların geri dönüşü açısından benzer etkiye sahip oldukları, düşük yan etki profilleri nedeniyle geriatrik hasta grubunda güvenle kullanılabilecekleri kanısına varılmıştır.