İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-070

BİLİNÇLİ SEDASYON EŞLİĞİNDE KORNEA NAKLİ

AYSUN GEZER, ZÜLFÜ SAVAŞ, ZEYNEP BAYSAL YILDIRIM, AYHAN KAYDU, MAHİR KUYUMCU



GİRİŞ:

Bilinçli sedasyon veya monitörize anestezi durumu çok ağrılı işlemlerin bile yapılabildiği  bir anestezi şeklidir. Kardiyopulmoner sistem stabildir ancak monitörizasyon ve deneyimli bir personel bulunmasının gerekli olduğu bir sedasyon düzeyi mevcuttur.  Genel anestezi uygulamasının sakıncalı olabildiği komorbid hastalıkları olan ASA III ve ASA IV hasta gruplarında bilinçli sedasyon yöntemi genel anesteziye makul bir alternatif olabilmektedir. Keratokonus, çift taraflı seyreden, inflamatuar olmayan ve ilerleyici bir korneal ektazi olup kornea naklinin en sık sebepleri arasında yer almaktadır. Kornea nakli ileri evre keratokonus hastalarında yaygın ve etkili bir tedavi yöntemidir. Biz bu çalışmamızda kontrolsüz hipertansiyonu olduğu için genel anestezi uygulayamadığımız hastaya bilinçli sedasyon eşliğinde kornea nakli operasyonunu sunmayı amaçladık.

 

OLGU SUNUMU:

Özgeçmişinde hipertansiyon tanısı olup hipertansiyon takibi ve tedavisi olmayan 74 yaşındaki hasta keratokonus sebebiyle kornea nakli için ameliyathanemize alındı. Hastaya ASA III ve mallampati sınıf 3 verilmiş olup rutin kan değerleri normaldi. Hipertansiyon tanısı olduğu halde takibi olmayan ve herhangi bir ilaç kullanmayan hastanın kan basıncı TA:213/115 (144) mmHg kalp atımı:51/dk, SPO2:98 olarak ölçüldü. Nakil alınan korneanın süresinin dolacağından; hastaya kornea naklinin uygulanabilmesi için bilinçli sedasyon anestezi uygulaması uygun görüldü. Hastaya 1 mg midazolam ve aralıklı dozlar şeklinde 2 doz 50 mcg fentanyl intravenöz uygulandı. Hasta konforu açısından anestezi retrobulber blok yapılarak desteklendi. Operasyon 45 dakika sürdü. Bu süre zarfında hastanın spontan solunumu korunarak maske oksijen eşliğinde derin sedasyonu sağlandı. Hastanın intraoperatif kan basınçları ortalaması normal seyretti. Hastanın vital bulguları(kan basıncı,nabız,oksijen satürasyonu) stabil seyretti. Operasyon bittikten sonra hasta kısa sürede derlenip postop ünitesine transfer edildi.

 

TARTIŞMA:

İntravenöz anestezik ilaçların kombinasyonlarıyla sağlanan derin sedasyon veya bilinçli anestezi uygulamaları genel anestezin sakıncalı veya kontrendike olduğu klinik durumlarda hasta güvenliği açısından uygulanabilir bir yöntem olarak akılda tutulmalıdır.Kornea nakli cerrahi dışı nedenlerle düzeltilemeyen kornea hastalıklarının tedavisinde sıklıkla yapılan etkili bir cerrahi tedavidir. Çoğunlukla genel anestezi eşliğinde gerçekleştirilen kornea nakli kliniğimizde retrobulber blok eşliğinde derin sedasyon uygulanarak gerçekleştirilmiştir.