Koç Üniversitesi Hastanesinde 2017-2020 yılları Arasındaki İmplante Venöz Port Kateter Deneyimlerimiz
Mete Manici, Ömür Erçelen
Koç Üniversitesi Hastanesinde 2017-2020 yılları Arasındaki İmplante Venöz Port Kateter Deneyimlerimiz
Giriş
İmplante venöz port kateter onkolojik hastalarının tedavilerini uygulayabilmek amacıyla kullanılan cilt altına yapılan küçük bir cerrahi işlemle büyük venler içine yerleştirilen kapalı bir kateter sistemidir. Düşük enfeksiyon oranı ve hastalarda fiziksel aktivite kısıtlama yapmaması gibi avantajlarına rağmen enfeksiyon ve kateter trombozu gibi komlikasyonları mevcuttur (1-3). Bu çalışmada kliniğimizde uygulanan venöz port kateterle ilgili deneyimlerimizi paylaşacağız.
Gereç yöntem
Bu çalışmaya 2017 – 2020 tarihleri arasında hastanemizde skopi ve ultrasonografi eşliğinde port kateter implantasyonu yapılan hasta dosyaları retrospektif olarak incelendi. Yaş aralığı, endikasyonlar, komplikasyonlar, kateter çıkarma nedenleri ve istatistiksel analiz bilgileri hasta kayıtları incelenerek sunuldu.
Bulgular
2017-2200 seneleri arasında toplam 590 hastaya port kateter takıldığı tespit edildi. Olguların tamamında işlemlerin skopi eşiğinde ve genel anestezi altında yapıldı. Hastaların yaş aralığı 18-86 arasında ağırlıklı olarak gastrointestinal sistem ile ilgili onkoloji hastaları idi. implante venöz port kateter 541 hastada (%91) sağ subklavvan ven yoluyla, 41 hastada (%8) sol subklavyan ven yoluyla, 5 hastada (%1) sağ internal jugüler ven yoluyla takıldı. Takılma işlemi sonrası heparinizasyon yapıldı. Toplam 41 hastada (%7) işlem sonrası komplikasyonlar tespit edildi. Port çıkarma oranı 82/590 (%14) idi ve başlıca nedenler 41 hastada tedavi sonlanması (%7), 26 hastada enfeksiyon (%4.4), 9 hastada tromboz (%1.5), 3 hasta ekstravazasyon nedeniyle cilt reaksiyonu, 2 hastada portun cilt dışına çıkması ve 1 hastada kopma idi. Tüm hastalarda işlem sonrası akciğer grafisi istendi hiçbir hasta pnömotoraksla uyumlu görülmedi. Tüm portların periyodik kontrolleri özel bir ekip tarafından yapıdı.
Tartışma sonuç
İmplante venöz kataterler özellikle onkoloji tedavilerinde uzun süreli intravenöz tedavi için hasta yaşam kalitesini artıran konforlu bir yöntemdir. Bu kateterin deneyimli bir ekip tarafından ameliyathane ortamında skopi ve ultrasonogarafi kullanılarak takılması, bakım ve tedavilerinin steril şartlara uyularak deneyimli, özel bir ekip tarafından yapılması komplikasyon riskini azaltır. Bu aşamada hasta eğitimi de komplikasyon riskini azaltmada önemlidir.
|