İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-008

Laparoskopik Kolesistektomi Hastalarında Pnömoperitonyum Öncesi Uygulanan Ters Trendelenburg Pozisyonu Kafa İçi Basınç Artışını Engeller: Randomize Kontrollü Çalışma

Serdar Demirgan, Funda Gümüş Özcan, Ezgi Kargı Gemici, Hasan Cem Güneyli, Erkan Yavuz, Osman Bilgin Gülçiçek, Ayşin Selcan



GİRİŞ ve AMAÇ:

Laparoskopik kolesistektomide uygun cerrahi koşullar pnömoperitonyum ve ters-Trendelenburg pozisyonu ile sağlanmaktadır. Pnömoperitonyum kafa-içi basınç artışına neden olabilir(1,2). Ters-Trendelenburg pozisyonunun karbondioksit(CO2) insüflasyonu öncesi uygulanması beyin kan volümünü azaltarak kafa-içi basınç artışını engelleyebilir. Bu randomize kontrollü çalışmada, pnömoperitonyum öncesinde uygulanan ters-Trendelenburg pozisyonunun kafa-içi basıncının non-invaziv ölçümü olan(3,4) optik sinir kılıf çapı(OSKÇ,Şekil1A1B) artışını engelleyici etkisi olup olmadığını tespit etmeyi amaçladık.  

YÖNTEM:

Etik kurul onayı alındıktan sonra, 79 hasta ters-Trendelenburg pozisyonunun uygulanma zamanına göre randomize olarak 2gruba ayrıldı. Pnömoperitonyumdan sonra pozisyon verilen hastalar GrupP(n=40), önce pozisyon verilen hastalar GrupRT(n=39) olarak belirlendi.  OSKÇ, T0’da: anestezi uygulanmasından 5dk önce; T1’de: endotrakeal entübasyondan 5dk sonra; T2’de: GrupP’de pnömoperitonyumdan 5dk sonra ve GrupRT’de pozisyon verilmesinden 5dk sonra; T3’te: GrupP’de pozisyon verilmesinden 5dk sonra GrupRT’de pnömoperitonyumdan 5dk sonra; T4’te: endotrakeal entübasyondan 30 dakika sonra ve T5’te desüflasyondan 5dk sonra ölçüldü. End-tidal CO2(EtCO2), rejyonel serebral oksijen saturasyonu(rSO2), periferik oksijen saturasyonu(SpO2), ortalama arter basıncı(MAP), kalp hızı(HR), peak-inspiratuar basınç(Ppeak), dinamik kompliyans(Cdyn) değerleri aynı zaman noktalarında kaydedildi.  

Uygun olan non-parametrik ve parametrik testler demografik verilerin, perioperatif özeliklerin ve postoperatif komplikasyonların karşılaştırılması için kullanıldı. Tekrarlayan ölçümler linear-mixed-effects-model ile analiz edildi. Tüm post-hoc ikili karşılaştırmalar Tukey’s test ile yapıldı.

BULGULAR:

Demografik veriler(Tablo1) ve perioperatif özellikler(Tablo3) her iki grupta benzerdi. GrupP'de OSKÇ; T2,T3,T4,T5'te GrupRT'ye göre daha yüksekti(sırasıyla p<0.001,p=0.002,p=0.001,p=0.012,Şekil2). Aynı grupta 5,8 mm'nin üzerinde OSKÇ değeri olan hasta sayısı T2,T3 ve T4'te daha yüksekti(sırasıyla p<0,001,p=0,042,p=0,036,Tablo2). EtCO2, rSO2 ve SpO2 değerlerinde gruplar arasında anlamlı farklı bulunmadı(p>0,05). MAP T2'de GrupRT'de daha düşüktü ve HR gruplar arasında farklı değildi (p<0,001). GrupP'de T2’de Ppeak daha yüksek ve Cdyn daha düşüktü (p<0.001). Gruplar arasında baş ağrısı, çift görme ve kusma sıklığı açısından fark yoktu(Tablo3).  Fakat bulantısı olan hasta sayısı GrupRT'de düşüktü(p=0,027,Tablo3).

TARTIŞMA ve SONUÇ:

Bu çalışmada, laparoskopik kolesistektom