İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-089

Sezaryen Hastalarının COVID-19 Pandemisi ile İlgili Bilgi ve Endişelerinin Değerlendirilmesi

Nermin Kılıçarslan, Yılmaz Apaydın, Derya Karasu



Giriş ve Amaç:

COVID-19 enfeksiyonu 2019 yılı sonlarında tanımlanmış ve 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. Yaşanan bu pandeminin toplumun tüm kesimlerinde olduğu gibi gebelerde de korku, güvensizlik, yoğun stres gibi etkileri vardır.

Biz bu anket çalışmasında, kliniğimizde pandemi sürecinde elektif sezaryen operasyonu planlanan gebelerin COVID-19  pandemisi hakkında bilgileri, aldıkları önlemler, anestezi uygulamaları ve endişelerini belirlemeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem:

Anket çalışmamız için yerel etik kurul (2011-KAEK-25 2020/07-10) ve  COVID-19 Bilimsel Araştırma Platformu (2020-06-18T11_37_17) onayları ile bilgilendirilmiş onam alındı. Elektif sezaryen planlanan 18 yaş üstü gebeler çalışmaya dahil edildi. COVID-19 enfeksiyonu pozitif ya da şüpheli olanlar, acil cerrahi planlananlar, okuma yazma bilmeyenler çalışma dışı bırakıldı. Anket formunda hastaların demografik özellikleri, COVID-19 ile ilgili bilgileri, aldıkları önlemler ve anestezi uygulamaları ile ilgili endişeleri sorgulandı.

Bulgular:

Çalışmaya dahil edilen 102 hastanın yaş ortalaması 29.28±5.73, gebelik haftası 38.28±1.63 hafta, %95.1’i multipar  ve %67.7 oranında ilköğretim mezunuydu. Hastalara %98.03 oranında spinal anestezi uygulandı. COVID-19 ile ilgili bilgileri, aldıkları önlemler ve anestezi uygulamaları ile ilgili endişelerine ait  sorulara verilen cevaplar Tablo 1’de görülmektedir.

Tartışma- Sonuç:

Gebelikte salgınlar sırasında stress ve anksiyete artmaktadır. Yapılan bir anket çalışmasında COVID-19 pandemisinde yüksek kaygı seviyesi gebelerin üçte ikisinden fazlasında bildirmiştir(1). Çalışmamızda da gebelerde anesteziye bağlı endişelerin yanısıra COVID-19 pandemisine bağlı endişelerin olduğu saptandı. COVID-19 enfeksiyonunun kendisi, ailesi ve doğacak bebeğine bulaşma riski en çok endişe nedenlerindendi. Pandemi döneminde gebelerde spinal anestezi uygulamaları daha ön plana çıkmaktadır. Bizim çalışmamızda hastalara %98.03 oranında spinal anestezi uygulandı.Anestezi ve tipi konusunda yapılan sorgulamada ise katılımcılarımız anestezinin COVID-19 enfeksiyonu bulaşması hususunda etkili olmadığını düşünmektedirler. Ayrıca COVID- 19 konusunda bilgileri ve aldıkları önlemlerde en fazla televizyonun etkili olduğunu saptadık.