İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-034

Ön Kol Çift Kırığı Nedeniyle Operasyonu Planlanan Friedreich Ataksi Hastasında Periferik Sinir Bloğu Uygulaması

Zeynep Nur İncekara, Ergün Mendeş, Abdurrahman Engin Baydemir



Giriş: Friedreich Ataksisi (FA) 9. kromozon üzerindeki “FXN” genindeki mutasyondan kaynaklanan ve sinir sisteminde ilerleyici hasara neden olan otozomal resesif mitokondriyal bir hastalıktır. Hastalığa ellerde ve ayaklarda ilerleyici duyu kaybı, konuşma bozukluğu, hipertrofik kardiyomiyopati, skolyoz ve diyabet gibi çeşitli patolojiler eşlik edebilmektedir. Genel anestezide intravenöz anesteziklerin mitokondrial etkileri ve non-depolarizan kas gevşeticilerin uzamış etkileri oluşabilirken santral blokların da depresan hemodinamik etkileri oluşabilmektedir. Bu durum hastaların anestezik yönetiminde izole ve stabil yaklaşımlara gereksinim oluşturmaktadır.

Olgu: Bilinç açık, oryante ve koopere olan 19 yaşında erkek hastanın sağ ön kol çift kırığı nedeniyle operasyonu planlandı. Hastanın preoperatif yapılan nörolojik muayenesinde dizartri, ataksi ve alt ekstremitelerde distallerde daha fazla olmakla birlikte kas güçsüzlüğü mevcuttu. Üst ekstremite motor ve duyu muayenesi normaldi. Skolyoz nedeniyle operasyon öyküsü olan hasta için Göğüs hastalıkları tarafından ek öneride bulunulmadı. Yapılan kardiyolojik değerlendirmede EF normal olarak değerlendirildi, sol ventrikül hipertrofisi saptandı. Sol ventrikül çıkış yolu darlığı gözlenmedi.

Gerekli hazırlıklar ve monitörizasyon yapıldıktan sonra hastaya steril şartlarda ve USG klavuzluğunda 16 mL %0.5 bupivacain, 10 mL %2 prilokain ve 4 mL serum fizyolojik karışımı (30 mL) kullanılarak infraklavikuler brakial plexus bloğu uygulandı. Duyu ve motor bloğu oluşan hastanın cerrahisine 20. dakikada başlandı. Cerrahi süresi 120 dakika olarak kaydedildi. Postoperatif 8. saatte duysal bloğun kalktığı tespit edildi. Postoperatif 24. saatte yapılan motor ve duyu muayenesi preoperatif muayenesiyle aynı olarak değerlendirildi.

Sonuç: Periferik sinir blokları, santral bloklara ve genel anesteziye nazaran hemodinamiyi daha az etkilemeleri sebebiyle riskli hastalarda tercih edilebilmektedir. Friedreich Ataksi olgularında ilerleyici skolyoz, diabet, kardiyomyopati ve aritmilerin ölümcül komplikasyonlara yol açması, anestezi yönetimini özellikli hale getirmektedir.  Yaptığımız liteatür araştırmasında Friedreich Ataksi hastalarında periferik blok uygulamasının üst eksremite cerrahisinde anestezi amaçlı kullanımına rastlamadık. İlerleyici motor ve duyu kaybı nedeniyle travmaya da açık hale gelen Friedreich Ataxia hastalarında olası ekstremite yaralanmalarında periferik sinir blok anestezisinin akılda bulundurulabileceğini düşünmekteyiz.