İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-101

Kalça Kırıklarında Spinal Anestezi Öncesi Pozisyon Ağrısının Giderilmesinde Farklı Yaklaşımların Değerlendirilmesi

Tuna Ertürk, Temel Güner, Cengiz Yıldırım, Ayşın Ersoy



Amaç

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler ve sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşması nedeniyle dünyada yaşlı nüfus artmıştır. İleri yaş hasta grubunda ortaya çıkan sistemik hastalıklar, reflekslerde azalma, serebrovaskuler olaylar gibi ani gelişen durumlar, bu hastaların çevresel travmalara daha çok maruz kalmasına ve bu popülasyonda kalça kırıklarının daha fazla görülmesine neden olmaktadır. Bununla beraber kemik kitlesinde azalma da bu yaş grubundaki kırık gelişme insidansını artıran diğer bir sebeptir.Genel anestezinin risk teşkil ettiği yaşlı hastalara uygulanacak spinal anestezide pozisyon verilme sırasındaki ağrıyı azaltmak için fasya iliaka kompartman bloğu(FIKB) kolayca ve güvenle uygulanabilmektedir.

Gereç ve Yöntem

Çalışmamıza kalça kırığı nedeniyle ameliyat edilecek ve FIKB uygulaması sonrası spinal anestezi uygulanacak 100 hasta dahil edildi. FIKB’nin ultrason eşliğinde gerçekleştirileceği grupta(USG) blokaj iğnesi Fasia İliaka altındaki kompartmana ilerletildi, 15 ml bupivakain + 10 ml % 2 lidokain uygulandı(Resim 1). 20 dakika sonra spinal anestezi için oturur pozisyon verildi; işlem süreleri ile NRS skorları kayıt edildi. FIKB’nin landmark yöntemiyle gerçekleştirileceği grupta (LAND) spina iliaka anterior superior(SİAS) ve pubik tüberkül arası çizgi ile birleştirildi. Çizginin dış 1/3 kısmından çift pop tekniği ile aynı miktarda lokal anestezik uygulandı(Resim 2). İşlem süreleri ve NRS skorları kayıt edildi.

Bulgular

Spinal anestezi için hastanın oturur pozisyona getirildiği sıradaki NRS skoru medyan değerleri her iki grupta da 2 bulunmuş ve gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık izlenmemiştir(p > 0.05).   Bununla birlikte FIKB uygulanma süreleri USG grubunda 174 saniye medyan değer ve LAND grubunda 72 saniye medyan değer olarak ölçülmüş ve istatistiksel olarak iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p <0.05) (Tablo 1, 2).

Tartışma ve Sonuç

Hem Usg ile hem de anatomik işaretleme yöntemi ile yapılan FIKB spinal anestezi için pozisyon verme aşamasında yeterli ve benzer analjezi düzeylerini sağlamaktadır. Ancak nörovasküler yapılar her ne kadar ultrason ile görüntüleme yapılmasını gerektirmeyecek kadar işlem bölgesinden uzak olsa da, ultrason ile tüm yapıların görüntülenmesi daha güvenli blokaj uygulaması sağlayacaktır.