İnce bağırsak Nakli Yapılan 20 Aylık Pediyatrik Bir Olguda Güncel Anestezi Yönetimi
Yücel Karaman, Meltem Çakmak, Sanem Güntürk, Gaye Aydın, Yalçın Güvenli
GİRİŞ / AMAÇ
İnce bağırsak nakli gibi kompleks ameliyatlarda özellikle pediyatrik hastaların anestezi yönetimleri farklı, riskli ve zor detaylar içerir. Remifentanil, propofol ve sevofluranın in-vivo veya in-vitro düzeyde iskemi-reperfüzyon hasarını önlediği belirtilmektedir. Gelecekte belki de anestezist tarafından seçilen anestezik ajanlar ince bağırsak nakil operasyonlarının prognozunu etkileyebildiği ortaya çıkacaktır.
Bu olgu sunumunda mikrovillous inklüzyon hastalığı , nedeni ile kadavra donörden ince bağırsak nakli yapılan 20 aylık bir bebekteki güncel anestezi yönetimi anlatılmıştır.
OLGU
MVID nedeniyle takip edilen olgu TPN bağımlı idi. Biyokimyasal testlerde transaminaz (ALT:130 IU/L, AST:53 IU/L), alkalen fosfataz (ALP:535 IU/L) ve gama glutamil transferaz (GGT:85 U/L) değerleri yüksekti. Hematolojik testlerde ise anemi ve metabolik asidoz bulguları vardı (Hb:8.5 gr/dl, pH:7.35, PaCO2:26.7 mmHg, PaO2:173 mmHg, HCO3:16.6 mEq/L, BE:-10.1 mmol/L). Olgunun intestinal failure associated liver disease (IFALD) skoru 1’di.
Sol subklavian ven hickman port kataterinden propofol 2.5 mg/kg, rokuronyum 0.6 mg/kg, fentanyl 1 mcg/kg ile indüksiyon sonrası anestezi idamesi sevoflurane %2-3, remifentanil 0.25 mcg/kg/dk infüzyon ve aralıklı olarak 0.2 mg/kg rokuronyum ile sağlandı. Femoral arterden ultrason ile invaziv arter basınç monitörizasyonu ve sıcaklık takibi için özafagial ısı probu yerleştirildi. Operasyon boyunca oksijen ve karbondioksit parsiyel basınçları (PaO2-PaCO2), elektrolit, pH, HCO3, Hb, Htc, laktik asit, glukoz takipleri yapıldı. Laboratuvar testleri ile tam kan sayımı yapıldı ve pıhtılaşma profilleri ölçüldü. İdame sıvısı olarak 85 ml/h %5 dekstroz-%0.9 NaCl çözeltisi kullanıldı. Revaskülarizasyon sırasında gelişen asidoza NaHCO3, hipotansiyona dopamin ve noradrenalin ile müdahale edildi. Operasyon boyunca antibiyotik, antifungal, immunsüpresan ve albümin infüzyonu sürdürüldü. Kan ve kan ürünleri transfüzyonları; lökositten fakir eritrosit süspansiyonu, lökositten fakir random veya aferez trombosit, ABO ve Rh uyumlu TDP ile yapıldı.
TARTIŞMA / SONUÇ
Bu hastalarda operasyon öncesi kapsamlı bir sistem, hematolojik ve biyokimyasal muayene yapılmalı, yeterli ve güvenli venöz ve arterial erişim sağlanmalıdır. Reperfüzyon döneminde asidoz, hipotansiyon, koagülasyon bozuklukları ve hiperkalemi bulgularına dikkat edilmeli ve normotermi sağlanmalıdır.
|