COVİD-19 Pnömonisine Bağlı Akut Solunum Yetmezliğinde HFNC Uygulamasının Mortalite ve Yoğun Bakım Yatış Süresi Üzerine Etkisi
İSMET SAYAN, MUSTAFA ALTINAY, AYŞE SURHAN ÇINAR, HACER ŞEBNEM TÜRK
Giriş ve Amaç:
Covid-19 pnömonisine bağlı akut solunum yetmezliğinde, entübe hastalarda bildirilen yüksek mortalite oranları, invaziv olmayan solunum desteği yöntemlerine ilgiyi artırmıştır. Bu yöntemlerden biri, yüksek aerosolizasyona bağlı kontaminasyon endişesi nedeniyle başlangıçta tercih edilmemiş olan yüksek akım nazal kanul (HFNC) uygulamasıdır. Ancak zamanla solunum yetmezliği tipinin mevcut tecrübemizden farklı olması ve yoğun bakım kaynak kısıtlılıkları HFNC uygulamasını ön plana çıkardı. COVID-19 pnömonisine bağlı akut solunum yetmezliği olan hastalarda HFNC uygulamasının oksijenasyon, entübasyon gereksinimi, yoğun bakım kalış süresi ve kısa süreli mortalite üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem:
15 Mart 2020- 30 Mayıs 2020 tarihleri arasında yoğun bakım ünitelerimizde COVID-19 pnömonisine bağlı akut solunum yetmezliği nedeniyle rezervuar maskesi veya HFNC yöntemi ile oksijen desteği alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Grup H, HFNC tedavisi alan hastalardan ve Grup K, rezervuar maskesi ile konvansiyonel oksijen tedavisi (KOT) alan hastalardan oluşturuldu. Hastaların demografik verileri, komorbiditeleri, başlangıç ve 24.saatte ölçülen pH, paCO2, paO2 değerleri, solunum hızı, SpO2 değerleri ve P / F oranları kayıt altına alındı. Tedavi başarısızlığı durumunda entübe edilen hasta sayısı, ventilatörsüz gün sayısı, arıca tüm hastaların yoğun bakımda kalış süresi ve kısa süreli mortaliteleri kaydedildi.
Bulgular:
Toplam 169 hastanın verisi incelendi. Çalışmaya kriterlerimizi karşılayan 43 hastanın verileri dahil edildi. Grup K'nin komorbidite oranı, Grup H'den anlamlı derecede yüksekti. Gruplar arasında başlangıçta solunum hızı, SpO2 değerleri, pH, paO2 değerleri ve P / F oranları arasında anlamlı fark yoktu. Grup H'nin 24.saatte SpO2 ve paO2 değerleri Grup K'dan daha yüksekti. Gruplar arasında yoğun bakımda kalış süresi ve ventilatörsüz gün sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Grup H'de kısa dönem mortalite ve entübasyon ihtiyacı olan hasta sayısı daha düşüktü.
Sonuç:
COVID-19 pnömonisine bağlı solunum yetmezliğinde HFNC uygulaması oksijenizasyonu iyileştirir ve entübasyon ihtiyacını ve ölüm oranını azaltır.
Ancak yoğun bakım yatış süresini ve ventilatörsüz gün sayısını değiştirmez.
|