İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-099

Santral Venöz Kateterlerin Nadir Bir Komplikasyonu: Pinch-Off Sendromu

Nadide ÖRS, Mehmet Emin İNCE, Vedat YILDIRIM



GİRİŞ: Pinch-off sendromu (POS) subklavyen venlere yerleştirilen kataterlerin birinci kosta ve klavikula arasında kompresyona uğrayıp kopması olarak tanımlanmaktadır. POS sıklığı literatürde %1-1,5 olarak belirtilmiştir.Olgumuzda kopan kateter parçasının pulmoner artere embolizasyonu ve bu komplikasyona karşı yaklaşımımızı paylaşacağız.

OLGU: Bilinen DM, HT, HL, İKH tanılı; geçirilmiş KAG, CABG operasyonları ve SVO öyküsü olan 63 yaşında erkek hastaya karaciğer metastazlı sigmoid kolon kanseri tedavisi için port kateter yerleştirilmiş. Hastanın öyküsünden tamamlanan tedavisi sonrası aylık yıkamalarının yapılması için geldiği klinikte 5 cc’lik enjektör ile kateterinden kan çekildiği,kateteri yıkanırken ise omzunda ani başlayan şiddetli ağrı hissettiği ancak herhangi bir aritmi şikayetinin olmadığı öğrenildi. Tekrar kan çekilmeye çalışıldığında kan gelmeyince malfonksiyone kateter nedeniyle hasta tarafımıza yönlendirilmiştir.

Malfonksiyone bütün kateter hastalarında olduğu gibi malpozisyonu ekarte etmek amacı ile akciğer grafisi çekildi (Resim1). Radyografiye ilk bakışta kateterin geriye geldiği düşünülüp portun çıkarılması önerildi ancak tekrar dikkatle incelendiğinde ise kalbin sol lateral kenarında 6-7cm uzunluğunda kateter parçası olduğu görüldü.Hasta kardiyoloji hemodinami laboratuvarına indirildi. Femoral venden girilerek görüntüleme işlemi yapıldı ve kateterin sol alt pulmoner lober arterin segmental dallarının birinde olduğu görüldü ve kopan parça snear kateter yardımıyla çıkarıldı (Resim2,3). Port haznesi ve geri kalan kısmı ise cerrahi olarak çıkarıldı(Resim4).

SONUÇ: Kalıcı kateter uygulamaları özellikle malignite hastaları gibi uzun süreli tedavi alacak hastalarda kolaylık sağladığı için artan sıklıkla kullanılmaktadır.Kateterlerin hasta konforu açısından faydalarının yanısıra ciddi komplikasyonları da mevcuttur. POS nadir görülen ancak ölümcül aritmilere bile sebep olabilen ciddi bir komplikasyondur. Bizim hastamızda olduğu gibi yüzme benzeri kolun 90° fazla kaldırıldığı sporlarda kateterlerin 1.kot ile klavikula arasında sıkışarak kopma riski yükselmektedir.Kateter kullanımı esnasında yüksek basınç oluşturmamak için en az 10cc’lik enjektörler kullanılması,yüzme gibi sporlarda kateterin sıkışma riski artacağından hasta yakınlarının bilgilendirilmesi unutulmamalıdır.Enjeksiyon esnasında omuzda hissedilen ani ağrının POS belirtisi olabileceği nedeniyle AC grafisinin görülmesinin yararlı olabileceği görüşündeyiz.