İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-101

Akalazya Tanılı Olguda Aspirasyon Pnömonisi Riskini Belirlemede Preoperatif Ultrasonografi Kullanımı: Olgu Sunumu

muhammet ahmet karakaya, fatih aslan, kamil darçın, umut deniz adanur, yavuz gürkan



GİRİŞ:

Akalazya, özofagus duvarındaki myenterik pleksustaki ganglion hücrelerinin ilerleyen dejenerasyonundan kaynaklanır. Distal özofagusta sıklıkla peristaltizm kaybı sonucunda alt özofagus sfinkterinin gevşeyememesi ile karakterizedir.(1,2) Akalazya, pnömatik dilatasyon, botulinum toksin enjeksiyonu veya cerrahi miyotomi ile tedavi edilebilir. Peroral edoskopik miyotomi (POEM) cerrahi miyotominin endoskopik eşdeğeridir ve aklalazyanın tedavisinde kullanılan yeni bir tekniktir. Cerrahiden daha az invaziv olmasına rağmen, POEM pozitif basınçlı ventilasyon altında genel anestezi ile yapılır.(3)

Anestezi indüksiyonu sırasında pulmoner aspirasyon dikkat edilmesi gereken durumların başında gelir. İndüksiyonun, mümkün ise hasta havalandırılmadan hızlı sıralı entübasyon yöntemi ve krikoid bası ile yapılması önerilir. Özofagus içeriğinin önceden endoskopik olarak temizlenmesi anestezi indüksiyonu sırasında aspirasyonu önlemede yararlıdır. (1-3)

Özofagus ultrasonu akalazya gibi seçili durumlarda aspirasyon riskini belirlemeye yardımcı olabilir. (4)

OLGU:

On yıldır dispeptik şikayetleri ve son 3 yıldır ise kusma, göğüs ağrısı ve kilo kaybı olan 30 yaşında kadın olguya akalazya tanısıyla POEM planlandı. Operasyon öncesi tetkiklerinde akciğer grafisinde ve toraks tomografisinde özofagus, en belirgin yerinde transvers düzlemde boyutu 7.3x5.4 cm'ye kadar ulaşan, proksimalinden distale kadar oldukça geniş olarak izlendi. (Resim 1: C,D) Bu haliyle aspirasyon açısından yüksek riskli olarak değerlendirildi. Anestezi ve cerrahi güvenlik için olguya üç gün oral sıvı ve katı gıda verilmedi. Operasyon günü yapılan boyun ultrasonografisinde özofagus proksimalinde halen gıda saptanması üzerine anestezi verilmeden endoskopik olarak özofagusun boşaltılmasına karar verildi. (Resim 1: A,B) Yapılan endoskopide özofagusun gıda ile dolu olduğu görüldü ve aspire edilerek boşaltıldı. Ertesi gün için POEM yapılmak üzere tekrar değerlendirildi. Akciğer grafisinde ve boyun ultrasonografisinde gıda saptanmayan olgu, hızlı sıralı entübasyon ve krikoid bası ile entübe edildi. Ağız içinde partikül saptanmadı ve aspirasyon ile karşılaşılmadı. İşlem 170 dakika sürdü. İşlem sırasında ve sonrasında komplikasyona rastlanmadı.

SONUÇ:

Sonuç olarak, akalazya gibi aspirasyon riskinin yüksek olduğu olgularda özofagus ultrasonunun, hasta güvenliği açısından yararlı olabileceğini düşünmekteyiz.