Koronovirüs Pandemisi Sırasında Cerrahiye Hazırlanan Hastaların Anksiyete –Depresyon Düzeyi
Ebru Çanakçı
Giriş ve Amaç: Preoperatif vizitin en önemli amaçlarından bir tanesi de anksiyetenin giderilmesidir. Preoperatif anksiyete bireydeki hastalığa, hastanede yatmaya, anesteziye ve cerrahiye veya bilinmeyen bir nedene karşı gelişen hoş olmayan huzursuzluk durumu veya gerilim olarak tanımlanır.Bu anksiyete; cerrahiyi, anesteziyi ve postoperatif iyileşmeyi olumsuz etkiler.Tüm dünyayı saran Covid-19 pandemisi sırasında opere olacak hastalarda kaygı oluşturacak nedenler arasına bir de enfeksiyon bulaş riski eklenmiştir.
Bu çalışmanın amacı; Covid -19 pandemisi döneminde elektif cerrahi operasyon geçirecek hastalarda preoperatif anksiyete düzeylerini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: 1 Mayıs-30 Ağustos 2020 tarihi arasında ODÜ Tıp Fak Hastanesinde elektif şartlarda cerrahi planlanan ve ASA I-II grubu, 18-70 yaş arası 50 erişkin hasta çalışmaya dahil edildi.
Preoperatif muayenede tüm hastalardan; demografik bilgi formunu ve APAİS formunu doldurmaları istendi.Anksiyeteyi ölçen ifadelere verilen değerlerin toplamı APAIS-A anksiyete skorunu, bilgi edinme isteğini ölçen ifadelere verilen değerlerin toplamı APAIS-B bilgi edinme skorunu oluşturdu. APAIS-A anksiyete skoru 13 ve üzerinde olan anksiyete duyuyor, APAIS-B bilgi edinme skoru 4 ve üzerinde olan bilgi edinmek istiyor olarak kabul edildi.
Bulgular:
Olguların %40 (n=20) ‘i düşük anksiyete düzeyinde ,%60 (n=30) ‘ı yüksek anksiyete düzeyine sahip olarak saptandı.Olguların %52 (n=26) ‘si bilgi almaya ihtiyacı yok ,%48 (n=24) ‘u ise bilgi almaya ihtiyacı var olarak saptandı. Yapılan analizde eğitim durumu ve anksiyete düzeyi arası ilişki anlamlı idi (p=0.03).Eğitim düzeyi azaldıkça anksiyete düzeyi artmaktaydı. Eğitim düzeyi ile bilgi alma ihtiyacı arasında anlamlı ilişki yoktu (p=0.405)(Tablo 1, 2) Planlanan operasyon çeşidi ile anksiyete düzeyi arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0.026).Nöroşirürjikal operasyonlarda anksiyete düzeyi yüksek idi. Bilgi alma ihtiyacı da ortopedik operasyonlarda yüksek idi (p=0.033) (Tablo 3,4).
Sonuç:
Covid -19 pandemisi döneminde cerrahi operasyonun ve anestezi uygulamalarının hastalar için önemli bir stres faktörü olduğu tespit edilmiştir. Pandemi döneminde hastaların kaygı düzeylerinin ve bilgi edinme isteklerinin fazla olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle pandemi döneminde operasyon öncesi anksiyolitik ajanlarla premedikasyon yapılmasının faydalı olacağı inancındayız.
|