İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-078

Laparoskopik Kolesistektomi Olgularında I-Gel ile Laringeal Maske Airway (LMA) Protector’un Karşılaştırılması

dilek erdoğan arı, süheyla abitağaoğlu, ceren köksal, arzu yıldırım ar, duygu emrem, mehmet üstün



Giriş ve Amaç:İkinci jenerasyon supraglottik havayolu araçlarının(SGHA) geliştirilmesiyle SGHA’ların kullanım alanları ve sıklığı artmakta, havayolu kaçak basıncı daha yüksek ve gastrik kanallı bu araçlar laparoskopik cerrahilerde güvenle kullanılmaktadır(1). Çalışmamızın amacı anestezi pratiğinde sık kullanılan I-gel ile nispeten yeni olan LMA Protector’ün kullanım kolaylığı ve havayolu sağlamadaki etkinliklerini karşılaştırmaktır.

 

Materyal ve Metod:Laparoskopik kolesistektomi uygulanacak ASA I-II grubuna dahil 62 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar kapalı zarf yöntemi iki gruba randomize edildi. Monitorizasyon sonrası 3mg/kg propofol, 2mcg/kg fentanil ve 0.5mg/kg rokuronyum ile anestezi indüksiyonu uygulandı ve deneyimli tek bir anestezist tarafından Grup-I’deki hastalara(n=31) LMA Protector, Grup-II’deki hastalara(n=31) I-gel yerleştirildi. LMA Protector uygulanan hastalarda basıncı 60cmH2O olacak şekilde kaf şişirildi. Hastalara SGHA’nın aspirasyon yolundan gastrik sonda yerleştirilerek mide içeriğinin direnajı sağlandı. Demografik veriler, sternomental mesafe, ağız açıklığı, SGHA yerleştirilme süreleri, ilk girişimde başarı, gastrik sonda yerleştirme süresi ve zorluk derecesi, anestezi, cerrahi ve pnömoperitoneum süreleri, SGHA yerleştirildiğinde ve pnömoperitoneum oluşturulduktan 10 dakika sonra kaçak basınçları kaydedildi. Hastalar postoperatif 1.saatte bulantı-kusma, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü açısından yönünden değerlendirildi.

 

Bulgular ve Tartışma:Hastaların demografik verileri ve anestezi, cerrahi ve pnömoperitoneum süreleri benzerdi(Tablo-1). İlk girişimde supraglottik havayolu yerleştirme başarı oranı benzerdi. Grup-I’de supraglottik havayolu ve gastrik kateter yerleştirme süresi daha uzun ve gastrik kateter yerleştirmesi daha zordu. Kaçak basınçlarının benzer olduğu görüldü(Tablo-2). Postoperatif dönemde gruplar arasında bulantı-kusma, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü açısından fark görülmedi. Sng ve ark LMA Protector’un kısa sürede ve kolayca yerleştirildiğini bildirmişlerdir(2). Yoon ve ark.’nın laparoskopik cerrahilerde kullanılan SGHA’ların güvenliğini değerlendirmekte kaçak basıncının önemli olduğunu belirtmişlerdir(3). Çalışmamızda LMA Protector ve I-gel arasında kaçak basınçları açısından fark bulunmadı.

 

Sonuç: Supraglottik havayolu aracı ve gastrik sonda yerleştirme süresi açısından I-gel daha avantajlı olarak görülmekle birlikte, I-gel ve LMA Protector’ün laparoskopik cerrahilerde havayolu güvenliği açısıdan benzer olduğu sonucuna varıldı.