İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-108

Dev Epiglot Kisti Olan Hastada Anestezi Yönetimi

Havva Kocayiğit, Melda Öztatar, Halil Kızılışık



Giriş

Epiglot kistleri erişkinde nadir görülmesine rağmen hayatı tehdit edici özellikte olması nedeniyle önem arz eden bir konudur. Patofizyolojisi net bilinmeyip en kabul gören teori müköz glandların obstrüksiyonu sonucu dilate olduğu yönündedir.  Biz bu olgu sunumunda dev epiglot kist operasyonu planlanan 55 yaşında bir erkek hastanın anestezi yönetimini sunmayı amaçladık.

Olgu Sunumu

Epiglot kist eksizyonu planlanan hastanın 1 hafta önce yapılan preanestezik muayenesinde 20 paket yıl sigara içme öyküsü olup vücut kitle indeksi 27’ydi. Havayolu incelemesinde boyun hareketleri ve ağız açıklığı normal, mallampati 3, sternomental ve tiromental mesafe normal olarak değerlendirildi. Hastanın dispne şikayeti mevcuttu. Fizik muayenesi normal olan hastanın kist boyutu (3x2x2cm) ve yerleşimi nedenli, olası zor entübasyon olabileceği düşünüldü. Hastaya olası riskler anlatılarak hastadan aydınlatılmış onam alındı.

Hasta operasyon için ameliyathane odasına alındı. Monitörize edildikten sonra sedasyon için 2 mg/kg midazolam uygulandı. Havayolu ödemini önlemek amacıyla 80 mg metilprednizolon iv olarak verildi. Videolaringoskop (HugeMed®, Shenzhen) ile entübasyon hazırlıkları yapıldı. Entübasyon sırasında olası kist rüptürü ve kanama için aspiratörler hazırlandı. Entübasyonun başarısız olma olasılığına karşın cerrahi ekip steril şekilde trakeostomi hazırlığı tam olarak bekledi. Hasta ventilasyon zorluğu ihtimaline karşılık %100 oksijen ile preoksijenize edildi. Daha sonra 1 mcg/kg Fentanil, 1mg/kg lidokain, 2 mg/kg propofol ve 1,2 mg kg roküronyum ile anestezi indüksiyonu yapıldı. Ventilasyon zorluğu olan hastada videolaringoskop eşliğinde entübasyona geçildi. Kistin vokal kordları kapattığı görüldü. Endotrakeal tüp içine stile yerleştirildi ve tüp, kist yavaşça kenara itilerek ilerletildi. Vokal kordlar görülerek hasta entübe edildi. Tüpün kafı şişirilerek yeri doğrulandı. Cerrahi ekip tarafından olaysız şekilde kist içi boşaltılarak eksizyon yapıldı. Ameliyat bitiminde hasta sorunsuz bir şekilde ekstübe edilerek post-op takip ünitesine alındı.

Tartışma

Literatürde epiglot kisti olan hastalarında zor havayolu, ventilasyon-entübasyon güçlüğü, kistin kolayca rüptüre olması ve kanama gibi komplikasyonların görüldüğü bildirilmiştir (1,2). Biz bu nedenle olası komplikasyonlardan kaçınmak ve güvenli şekilde entübasyon yapılabilmesi için Videolaringoskop eşliğinde entübe edilmelerini öneriyoruz.