Desfluran uygulanan ratlarda alt ekstremite iskemi reperfüzyon hasarında seryum oksitin akciğer dokusu üzerine etkisi
Aycan Özdemirkan, Ayşegül Küçük, Işın Güneş, Mustafa Arslan, Aydın Tunçay, Volkan Şıvgın, Şaban Cem Sezen, Hakan Boyunağa
Giriş:Akut alt ekstremite iskemi-reperfüzyon(İR) hasarı özellikle aort cerrahisinde aortaya kros klemp konması sonucu olmaktadır. İskeminin etkisi iskemik kalan bölgede olmakla beraber akciğerler gibi uzak organlarda bile iskemik hasar oluşmaktadır. İnhalasyon ajanlarının İR hasarına karşı koruyucu etkinlikleri in vivo ve in vitro çalışmalarda gösterilmiş olmasına rağmen desfluranın etkisi hakkında kaynaklar sınırlıdır. Nanotıp; biyomedikal bilimler, fizik ve mühendislik gibi disiplinler arası etkiyle ortaya çıkan en son teknolojiyi insan sağlığını korumak ve iyileştirmek için kullanmaktadır. Antioksidan nanopartiküllerin potansiyel terapötikler olarak ortaya çıkması, bu disiplinler arası hummalı çalışmaların önemli bir sonucudur. Alt ekstremite İR yapılan ratlarda desfluran anestezisinden önce uygulanan seryum oksitin akciğer dokusu üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.
Materyal/metot: Etik kurul onayı alındıktan sonra, 30 adet rat, rastgele 5 gruba ayrıldı. Kontrol(grupK), İR(grup İR), İR-seryum oksit(grupİRSO), İR-desfluran(grupİRD), İR-seryum oksit-desfluran(grupİRSOD) olarak belirlendi. İntraperitoneal seryum oksit 0.5 mg/kg dozunda uygulandıktan 30 dakika sonra İR gruplarında infrarenal abdominal aorta, atravmatik mikrovasküler klemp konuldu. Yüz yirmi dakika sonra klemp kaldırıldı ve 120 dakika süreyle reperfüzyon sağlandı. Minimum alveoler konsantrasyon ratlar için 1 olacak şekilde desfluran %6 oranında 4 L/dk %100 oksijen içinde İR süresince uygulandı. Tüm ratlara intraperitoneal ketamin(100mg/kg) uygulanarak abdominal aortadan kan alınarak ötenazi uygulandı. Reperfüzyon dönemi bitiminde alınan akciğer doku örneklerinde histopatolojik serumda ise biyokimyasal parametreler karşılaştırıldı.
Sonuçlar:Nötrofil infiltrasyonu/agregasyonu ve alveol duvar kalınlığı İR grubunda K grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu(p=0.001,p<0.0001,sırasıyla). Desfluran ve seryum oksitin birlikte uygulanması nötrofil infiltrasyonu/agregasyonu ve alveol duvar kalınlığı İR grubuna göre anlamlı olarak azalttı(p=0.006,p=0.014,sırasıyla). Total akciğer hasarı skoru İR,İRD,İRSO gruplarında K grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.0001,p=0.010,p=0.025,sırasıyla). Total akciğer hasarı skoru İRD,İRSO ve İRSOD gruplarında İR grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu (p=0.010,p=0.004,p<0.0001,sırasıyla),(Tablo1,Resim1-5). Serum alondialdehid(MDA) ve nitrik oksit(NO) düzeyleri İR grubunda K grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.001,p=0.006,sırasıyla). Serum MDA ve NO düzeyleri ise İRSO ve İRSOD gruplarında İR grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu (MDA:p=0.005,p=0.002;NO:p=0.011,p=0.008,sırasıyla),(Tablo2).
Tartışma: Ratlarda İR öncesi uygulanan seryum oksitin ve İR süresince uygulanan desfluranın akciğer koruyucu etkisinin olduğunu düşünmekteyiz.
|