İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-026

Koroner arter bypass greft cerrahisi sonrası erken dönem böbrek hasarının saptanmasında serum sistatin c seviyesinin rolü

MEHMET TERCAN, GÜLÇİN PATMANO, TUĞBA BİNGÖL TANRIVERDİ, AHMET KAYA, TÜLİN YAZICI



Amaç: Bu çalışmada koroner arter bypass greftleme (KABG) cerrahisi geçiren hastalarda erken postoperatif dönemdeki serum sistatin C (CyC) düzeyinde oluşan değişim ile erken gelişen akut böbrek hasarı (ABH) arasındaki ilişki ve bu ilişkinin “krosklemp” süresinden etkilenme durumunun araştırılması amaçlanmıştır.

Çalışma Planı: İzole “on-pump” KABG yapılan toplam 42 hasta (ortalama yaş 59.33 ± 6.66 ve %69’u erkek) çalışmaya dâhil edildi. Preoperatif, postoperatif 2 ve 24. saatlerde kreatinin ve CyC düzeyleri çalışılarak Akut Kidney İnjury Network kriterlerine göre ABH gelişimi açısından değerlendirildi. ABH gelişen hastaların krossklemp süresi ve kullanılan kan ve kan ürünleri miktarıyla olan ilişkileri değerlendirildi.

Bulgular: Postoperatif 24. saatteki kreatinin düzeyi baz alındığında, 9 (%21.4) hastada ABH gelişti. ABH gelişmeyen hastalar ile karşılaştırıldığında ABH gelişen hastalarda postoperatif 2. saat CyC düzeyinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (1.06 ± 0.26’ya karşın 0.87 ± 0.19, p = 0.023). ABH gelişen hastalarda, ABH gelişmeyen hastalara göre krossklemp süresinin anlamlı olarak daha uzun (p = 0.038), verilen eritrosit süspansiyonu (p < 0.001) ve taze donmuş plazma sayısının da (p < 0.001) anlamlı olarak daha fazla olduğu tespit edildi.

Sonuç: Erken postoperatif dönemde artmış serum CyC düzeylerinin ABH gelişimi ile ilişkili olduğunu bulduk. ABH erken tanınabilen ve tedavisi mümkün olan bir durum olduğundun, KABG sonrası erken dönemde yapılan CyC ölçümlerinin kardiyak cerrahi ilişkili ABH tanısında kullanılabileceği kanaatindeyiz.