İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-116

Torakal Epidural Anestezi İle Uyanık Off-Pump Koroner Arter Bypass Greftleme

Kamil Darçın, Seçil Çetin, Yılmaz Yenigün, Mehmet Şanser Ateş, Yavuz Gürkan



Giriş

Nörolojik veya solunumsal açıdan yüksek riskli hastalarda genel anestezi olmaksızın koroner arter bypass greftleme (CABG) cerrahisi torakal epidural anestezi ile yapılabilmektedir. Off-pump CABG yöntemi kalp akciğer makinasına ihtiyaç duyulmadan çalışan kalpte anastomoz yapılan cerrahi yöntemdir. İdiyopatik pulmoner fibrozisli olguda uyguladığımız uyanık anestezi yöntemini paylaşmak istedik.

Olgu

Off-pump CABG operasyonu planlanan 70 yaşında, ASA III erkek hasta idiyopatik pulmoner fibrozis nedeniyle Göğüs hastalıklarınca yüksek riskli değerlendirilmiştir. EKO’da EF: %60 sağ atriyumda genişleme ve pulmoner hipertansiyon saptanmıştır. Planlanan prosedürden bir gün önce torakal 3-4 aralığından epidural kateter yerleştirildi. Operasyon sabahı 1mg midazolam i.v ile premedikasyon yapıldı. Femoral arterden 5F kateter ile invaziv arter monitörizasyon, sol internal juguler venden 8F kateter ile venöz erişim gerçekleştirildi. 20 ml lokal anestezik solüsyonu (bupivacaine %0.375, fentanil 2 µg/mL konsantrasyonda) epidural kateterden uygulandı. Blok seviyesi soğuk testi ile C6-T8 arasında olduğu saptanınca cerrahiye başlandı. Operasyon esnasında BIS ve NIRS monitörizasyonları yapıldı. Cerrahi süresince ek medikasyona ihitiyacı olmadan hemodinamik olarak stabil seyretti. Cilt insizyonu, sternotomi ve tüm cerrahi prosedür boyunca hastanın ağrı şikayeti olmadı. Ameliyat minimal sedasyon (BIS:80-90) ile tamamlandı. Ameliyatın 120.dk’da alınan arteriyal kan gazında pCO2 50 mmHg olması ve solunumsal asidoz saptanması üzerine kısa süreli NIMV uygulandı. Ameliyat süresince hastanın NIRS değerlerinde düşme gözlenmedi. LIMA anastomozu kullanılarak ardışık LIMA-LAD, LIMA-OD anastomozları yapıldı. Hasta işlem sonrası bilinci açık, oryante, koopere ve ağrısız olarak yoğun bakım ünitesine devredildi.

Sonuç

Off-pump CABG ameliyatları cerrahi teknik olarak kalp atım hızı 50-60/dk ve ortalama arter basıncı 60-70 mmHg iken uygulanabilmektedir. Hemodinamik olarak bu değerleri sağlayabilmek için beta bloker başta olmak üzere farklı ilaçlara ihtiyaç duyulabilir. Uyguladığımız torakal epidural anestezi ile ek medikasyona ihtiyaç olmadan hemodinamik olarak cerrahi için uygun değerler sağlanmıştır. Genel anestezi altında ameliyat olmasında pulmoner ve/veya nörolojik açıdan sorun olabilecek hastalarda torakal epidural anestezinin uyanık off-pump CABG ameliyatlarında güvenli bir yöntem olarak uygulanabileceğini düşünmekteyiz.