İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-107

Açık Kalp Cerrahisinde Kardiyopulmoner Baypas Sırasında PEEP Uygulamasının Solunum Mekanikleri ve Arter Kan Gazına Etkisi

Yasemin Özşahin, Hülya Yılmaz Ak, Barış Sandal, Kerem Erkalp, Ziya Salihoğlu



GİRİŞ / AMAÇ: Solunum yetmezliği (SY), kalp cerrahisinde yaygın bir komplikasyondur. Klinik tablo, hafif solunum yetmezliği formundan, uzun süreli mekanik ventilasyon (MV) tedavisi gerektiren akut respiratuar distres sendromuna (ARDS) kadar değişmektedir (1).

SY'nin patofizyolojik mekanizmasında kardiyopulmoner baypasın (KPB) akciğer hasarı etyolojisinde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir (2). Bu hasara atelektazi, serbest radikallerin salınmasına neden olan hiperoksijenasyon (3) ve KPB ile ilişkili sistemik inflamatuar yanıt (4,5) gibi faktörlerin etki ettiği bilinmektedir. Bununla birlikte kalp cerrahisi sırasında hangi akciğer koruyucu stratejilerin kullanılması gerektiği konusunda fikir birliği yoktur.

Biz bu çalışmada baypas sırasında pozitif end ekspiratuar basınç (PEEP) uygulamasının solunum dinamikleri ve arteriyel kan gazı (AKG) üzerine etkisini görmeyi amaçladık.

GEREÇ ve YÖNTEM: Bu olgu serisinde; son 2 ay içerisinde, elektif koroner arter baypas greftleme (KABG) cerrahisi uygulanan 34 hastanın demografik verileri, baypas süresi ve kros süresi kaydedildi. Tüm hastalara baypas sırasında 5 cmH₂O PEEP uygulandı. Sırası ile T₀: İndüksiyon sonrası 1. dakika (dk) ve T₁: perioperatif toraks kapatılması sonrası 1. dk mekanik ventilatör değerleri (Pinspiryum, frekans, PEEP, Peak, Paw ve kompliyans ) ve AKG’de Ph, PaO₂, PCO₂ ve BE değerleri de kaydedilerek, PEEP uygulamasının AKG ve solunum dinamikleri üzerine olan etkisine bakıldı.

BULGULAR:PEEP uygulanması ile Paw ve Peak basıncı değerleri etkilenmeden: kompliyans düzelmiş, parsiyel oksijen basıncı değerleri de yükselmiştir.

TARTIŞMA / SONUÇ: Literatürde baypas sırasında PEEP uygulamanın oksijenlenme üzerinde etkisini inceleyen sınırlı sayıda çalışma ve farklı sonuçlar vardır. Bu pilot çalışma ile 34 açık kalp cerrahisi ile kardiyak baypas uygulanan olguda PEEP uygulamasının oksijenlenmeyi düzelttiği ve solunum mekaniği değerleri üzerine olumlu etkisi belirlendi. Bu konu ile ilgili hastaların ekstübasyon sonrası kan gazı ölçümlerini de içeren daha ayrıntılı ve daha geniş gruplarda yapılmış çalışmalara ihtiyaç vardır.