İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-4

DEKSAMETAZON İLE PROFİLAKTİK ANTİEMEZİS TEDAVİSİ UYGULANAN PEDİATRİK ŞAŞILIK HASTALARINDA İNTRAVENÖZ PARASETAMOL İLE ANALJEZİNİN POSTOPERATİF BULANTI VE KUSMA ÜZERİNE ETKİSİ

OY.ÇOK 1, HE.EKER 1, Ş.AKIN 1, A.ARIBOĞAN 1, G.ARSLAN 1, A.PELİT 2, S.CANTÜRK 3


BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, GÖZ HASTALIKLARI AD 2
KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, GÖZ HASTALIKLARI AD 3

Şaşılık cerrahisi çocuk hasta grubunda postoperatif bulantı ve kusmanın en sık görüldüğü operasyonlardan biridir. Geleneksel yaklaşım profilaktik veya gerektiğinde antiemetik etkinliği olan ilaçların kullanılmasıdır. Deksametazon da postoperatif bulantı ve kusmada etkinliği gösterilmiş bir ajandır. Postoperatif bulantı ve kusmanın önlenmesinde önemi olan bir diğer yaklaşım da cerrahi sonrası etkin analjezinin sağlanmasıdır. Biz bu çalışmamızda deksametazon ile profilaktik antiemezis tedavisi uygulanan çocuklarda intraoperatif parasetamol analjezisinin postoperatif bulantı ve kusma üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.

Etik kurul izni onayı alındıktan sonra, genel anestezi altında elektif şaşılık operasyonu geçirecek ASA I-II grubu, 2-14 yaş arasında 86 çocuk hasta prospektif, randomize ve çift kör olarak çalışmaya alındı. Anestezi indüksiyonu propofol 3-5 mg/kg, lidokain 0.1 mg/kg ile yapıldıktan sonra laringeal maske yerleştirilen çocuklara idamede sevofluran %2-3 ve nitröz oksit/O2 (FiO2=0.5L) kullanıldı. Deksametazon 0.1 mg/kg iv verilen hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci grupta (Grup P) parasetamol 15 mg/kg (1.5 mL/kg) 20 dakikada iv infüzyonla verilirken, ikinci gruba (Grup S) çift-körlüğü sağlamak için %0.9 izotonik NaCl 1.5 mL/kg aynı sürede infüze edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, kilo, gibi özellikleri, opere edilen kaslar ve göz sayısı, anestezi süresi, atropin tedavisi gerektiren okülokardiyak refleks görülmesi, ilaçlara bağlı beklenmeyen etkiler kaydedildi. Postoperatif dönemde bulantı ve kusma ilk 48 saat süresince takip edildi.

Demografik veriler, anestezi süresi, okülokardiyak refleks insidansı, opere edilen kaslar, göz sayısı ve 24-48 saat arasındaki bulantı ve kusma  açısından gruplar arasında fark bulunmamaktaydı. Ancak ilk 24 saat içindeki bulantı ve kusma Grup S’de Grup P’ye göre anlamlı olarak yüksekti (bulantı için p= 0.038, kusma için p=0.030).

Sonuç olarak, deksametazon uygulamasına ek olarak intravenöz parasetamol ile etkin postoperatif analjezi sağlanmasının şaşılık cerrahisi geçiren çocuk hastalarda postoperatif ilk 24 saatte bulantı ve kusmayı yalnızca deksametazon uygulamasına göre daha fazla azalttığını görüşündeyiz.