Covid-19 Pandemisinde Beyin ve Sinir Cerrahisi Ameliyathanesinde Deneyimlerimiz
Esra Yüksel, Nevhis Akıntürk, Özge Dereli, Özgün Anadolu, Taşkın Yurtseven, Abdurrahim Derbent
GİRİŞ/AMAÇ
Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 hastalığı için 11.03.2020'de küresel pandemi ilanında bulunmuştur.T.C. Sağlık Bakanlığı 17/03/2020 tarih ve 14500235-403.99 sayılı genelge ile sağlık kuruluşlarındaki acil olmayan elektif cerrahi işlemlerin ertelenmesini önermiştir. Çalışmamızda COVID-19 pandemi döneminde Beyin ve Sinir Cerrahisi Ameliyathanesinde aldığımız acil vakaları değerlendirmeyi amaçladık.
GEREÇ/YÖNTEM
Sağlık Bakanlığı ve hastanemiz etik kurul onamları alındıktan sonra COVID-19 pandemi sürecinde ( 15 Mart - 1 Haziran 2020) Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinde acil opere edilen 135 hastanın dosyaları retrospektif olarak tarandı.Hastaların demografik özellikleri,tanısı, kliniğe başvuru şekli, PCR testleri, akciğer grafisi - BT - laboratuar sonuçları, operasyon sonrasında servis ve yoğun bakım yatış süreleri kaydedildi. Hastalara postoperatif 1. ayda telefonla ulaşılarak COVID-19 tanısı alıp almadığı soruldu. Ayrıca bu tarihler arasında beyin cerrahisi kliniğinde çalışan sağlık personelinde COVID-19 tanısı alan varsa kaydedildi.
BULGULAR
135 hastanın 58’i kadın 77’si erkekti. Yaş ortalaması 34,66+25,45 idi. Hastaların acil operasyon nedenleri Tablo 1’ de verilmiştir. Hastalardan 62’si beyin cerrahisine direk yatış yapılan, 14 ‘ü diğer kliniklerden, 59’u ise acil servisten sevk edilen hastalardı. Yoğun bakımda ortalama yatış süresi 8 gün, servis ortalama yatış süresi 6 gündü. 135 hastanın 3’ünde Covid-19 enfeksiyonu saptandı. Enfeksiyon saptanan 3 hasta da çocuk hastaydı. Pozitif 3 olgudan sadece 1 hastada preoperatif PCR testi istenmişti. Diğer 2 hastada postoperatif dönemde istenen test sonuçları pozitif saptandı.Sağlık personelinde hastalık saptanmadı.
TARTIŞMA/ SONUÇ:
Beyin cerrahisi ameliyatları acil vakalarının çokluğu ve hastalarının postoperatif yoğun bakım izlemi gerektirmesi açısından pandemi döneminde özel bir gruptur. COVID-19 pandemisi döneminde acil cerrahi gerektirecek bir durum ile karşılaşıldığı zaman COVID-19 enfeksiyonu kuşkusu uyandıracak bir bulgu olmasa bile hastaya nasıl yaklaşılacağı önem kazanmaktadır. Sağlık personelinin kendini korumak için neler yapması gerektiği kadar hastaları ve çevresini de nasıl koruması gerektiğini bilmesi gereklidir. Biz de bu 3 aylık dönemde gerekli özen ve bilgilerin takibi ile hasta ve çalışanlarımızın güvenliğini sağladığımızı düşünüyoruz.
|