GEBE BİR HASTADA UYANIK KRANİOTOMİ SIRASINDA SEDASYON: OLGU SUNUMU
Neval Boztuğ, Yeşim Çetintaş, Ela Atmaca Kaplan, Humay Alimardanlı
GİRİŞ:
Biz, uyanık kraniyotomi için sedasyon amacıyla deksmedetomidin uyguladığımız bir hastayı sunmayı amaçladık.
OLGU:
40 yaşında, 25 hafta 5 günlük gebe ve yeni gelişen epilepsi nöbetleri şikayeti ile Beyin ve Sinir Cerrahisi polikliniğine başvuran hastaya yapılan MR tetkikinde parietal bölgede kitle tespit edildi. Hastaya Beyin ve Sinir Cerrahisi tarafından uyanık kraniyotomi planlandı. Yapılan preoperatif değerlendirmede; hastanın 15 yıl önce tüberküloz nedeniyle lobektomi ameliyatı geçirdiği, tetkiklerinde ise HIV(+), HCV AB(+), Toksoplazma Ig G (+), Ig M (-) olduğu görüldü. Vücut kitle indeksi 24.4, Mallampatisi 2 idi. Hasta ameliyathaneye alındı. Operasyon salonunda Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniği doktoru tarafından ultrasonografi ile değerlendirildi ve normal sınırlar içerisinde olduğu görüldü. Rutin olarak uygulanan (EKG, NIKB, SpO2) monitörizasyon sonrasında 1 mcg.kg.saat hızında deksmedetomidin infüzyonuna başlandı. İnvazif arter ve Santral Venöz basınç kateterleri lokal anestezi uygulanarak takıldı. Nazal kanül ile oksijen desteği verildi. Yine kapnogram ile EtCO2 monitörizasyonu uygulandı. 30 dakika sonra deksmedetomidin infüzyonu 0,7 mcg.kg.saat dozuna inildi. Mayfield başlık lokal anestezi ile takılırken ve cerrahi başlarken ek olarak 0,3mg.kg propofol damardan uygulandı. Cerrahi olarak kitle çıkarıldı. 120 dakika süren operasyon boyunca hastanın vitalleri stabil seyretti. Ek sedasyon veya solunum desteği gerekmedi. Hasta postoperatif uyanık, spontan solunumda anestezi sonrası bakım ünitesine devredildi. Burada tekrar Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniği doktoru tarafından ultrasonografi ile değerlendirildi. Herhangi bir sorun olmadığı tespit edildi. İki saat sonra servise teslim edildi. Patoloji raporu Toksoplazma ensefaliti olarak geldi.
TARTIŞMA:
Deksmedetomidin’in gebelerde fetüs üzerine etkileri çok iyi bilinmemektedir. Hayvanlarda ve izole insan plasenta modellerinde yapılan çalışmalarda (1,2) yan etkilerinin az olduğu tespit edilmiştir. γ-aminobutyri asid–mimetik veya glutamat antagonisti anestezik ajanların aksine, nöronal gelişmeye kötü etkilerinin olmadığı bulunmuştur (3).
Bu konuda yeterli bilimsel çalışma olmamasına rağmen, deksmedetomidin, literatürdeki sınırlı olgu sunumu ve hayvan deneylerine dayanarak gebelerde kullanılabilecek en güvenli ajan gibi görünmektedir.
|