İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-051

Spinal Anestesi Sonrası Tanı Konulmamış Menengiom Tesbiti

Muhammet Korkusuz, Tayfun ET



Menengiomlar yavaş büyüme gösteren benign tümerler olup gebelikte hızlı büyüme gösterebilirler. Bulundukları yere göre gebelik sırasında veya sonrasında semptomatik hale gelebilirler. Bu semptomlar yerleşke yerine göre değişiklik gösterir. Dev menengiomlar bu nedenle hayatı tehdit edebilirler. Biz de 38 haftalık gebede sezaryen sonrası ani gelişen baş ağrısı, bilinç değişikliği ve sol hemiparazi semptom ve bulguları ile kendisini belli eden dev menengiom olgusunu sunduk.

Olgu sunumu:

35 yaşındaki 38 haftalık ASA1 gebeye sezeryan planlandı. Hasta sorunsuz şekilde spinal anestezi ile doğum olayı gerçekleştirildi. Postoperatif 4saat sonra sağ gözde dışa bakamama nedeniyle kranial BT, MR çekildi. BT’de sağda frontoparietal düzeyde net sınır göstermeyen hafif dens görünüm ve sağ lateral bası mevcuttur(resim 1). MR’da sağ frontalkonveksite de 5cm çaplı; faks tabanlı T1 sekanslarda hafif hipointens, T2 sekanslarda hiperintens düzgün kenarlı ekstraaksial kitle lezyonu tesbit edildi(resim 2,3,4). Menengiom ve intrakranial shift tanısı konuldu. Hastaya antiödem ve entiepilpeptik ilaç tedavisi başlandı. İlerleyen saatlerde yapılan muayenesinde sol tarafta güçsüzlük (4/5 hemiparazik), uykuya meyil tespit edildi, ayrıca pupiller anizokorik sağda ışık refkeksi alınmıyordu.Beyin cerrahi ile konsulte edildi acil olarak operasyona alındı. Postoperatif 1.gün defisitinin düzeldiği görüldü.

Tartışma:

Meningiomaların gebelikte hızla büyüdüğü ve sonrasında gerilediği bilinmektedir(1). Bunun sebebinin meningiomaların %70’inde progesteron, %10’unda östrojen reseptörü pozitif olması ve özellikle de 2.trimesterde artan seks steroidleri ve özellikle progestojenik etkinin tümöral büyümeyi hızlandırdığı düşünülmektedir(2).Bu hızlı büyümenin kitle etkisi ile beyin sapında herniasyon, orta hat kayması dışında gebelik sırasında tümörde kanama ve hidrosefali gibi akut komplikasyonların oluşması acil cerrahi müdahale gerektirebilir(3). Hastamızda hastanın var olan menegiomunun hiçbir bulgu vermemesi dezavantajımızdı. Daha önceden tanısı olmayan hastanın yapılan spinal anesteziyi takiben BOS basıncında ani değişiklik sonrası oluşan herniasyon hastanın semtoplarının ortaya cıkmasına neden olmuştur. Semptompsuz vakalarda postoperatif ani gelişen kuvvet kaybı, bilinç değişikliği menegiom gibi intrakraniyal kitleleri akla getirmelidir. Gebelikte de süreklilik gösteren baş ağrısı gibi semptomu olan hastalarda olası intrakraniyal kitle lezyonu her zaman akılda tutulmalıdır.