Sezaryen ile Doğum Yapılan Covid-19’lu Gebelerde Güvenli ve Etkin Anestezi Yönetimi: Elektif/Acil Üç Gebe Hasta
Onur Küçük, Zafer Çakıcı, M. Fatih Özel, Alkin Çolak, Mehmet Turan İnal, Dilek Memiş
Giriş/Amaç
Aralık 2019'da bildirilen koronavirüs (SARS-CoV-2) enfeksiyon hastalığı (COVID-19), SARS salgınında görülenlere benzer solunum semptomları yapan bulaşıcı bir akciğer enfeksiyon hastalığıdır(1). COVID-19 ile ilişkili pnömoni gelişen gebelerde obstetrik komplikasyon riskinin arttığı gösterilmiştir(2,3). SARS-CoV-2 ile enfekte sezaryen uygulanacak olan gebelerin anestezi yönetiminde doğrulanmış bir protokol yoktur. Ayrıca acil veya elektif sezaryen ile doğum yapanların ve bebeklerinin klinik belirtileri bilinmemektedir. Bu olgu sunumumuzda, sezaryen ile doğum yapan COVID-19'lu üç gebede anestezi yönetimimizi paylaştık.
Olgu Sunumu
İki elektif (38+1 G3P2 38 yaş, 39+6 G1P0 22 yaş) ve bir acil (36+2 G1P0 20 yaş) COVID-19'lu kadın hastaya sezaryen ile doğum kararı alındı. Operasyon için merkez ameliyathanenin dışındaki iki ameliyat masası (operasyon ve yenidoğan resüsitasyonu için ayrı odalar) hazırlandı. Gerekli koruyucu önlemler Sağlık Bakanlığının COVID-19 rehberine göre alındı. Spinal ve genel anestezi yapmak için gerekli tüm ekipmanlar hazırlandıktan sonra hastalar cerrahi maske ile operasyon masasına alındı. Standart monitörizasyonları yapıldı ve bolus sıvı infüzyonu başlandı. Vital parametreleri stabil olan hastalara 12,5mg %0.5 hiperbarik bupivakain tek seferde enjekte edilerek spinal anestezi uygulandı. Maske altından nazal kanül ile 2lt/dk oksijen desteği sağlandı. Üç hastanın da vital parametreleri operasyon süresince stabil seyretti. Yenidoğan doğurtulduktan hemen sonra yan odaya alındı ve anne ile temas ettirilmedi. Yenidoğanların 1. ve 5. dakika APGAR skorları sırasıyla 8-10/9-10/8-9 saptandı. Operasyon sonrası gebeler pandemi servislerindeki izole odalarında mönitörize takip edildi. Yenidoğanların takibi yenidoğan ünitesindeki izole bölümlerde sağlandı. Yenidoğanlardan alınan çift PCR testleri negatif sonuçlandı.
Tartışma/Sonuç
SARS-CoV-2, solunum damlacıkları ve yakın temas ile kolaylıkla yayılır(4). Kapalı ortamda maruz kalındığında bulaş olasılığı daha fazladır(4). SARS-CoV-2 için dikey geçişi düşündüren kanıt bulunmamasına rağmen, 3 yenidoğanda pnömoni geliştiği bildirilmiştir(5). Spinal anestezinin sezaryen için genel anesteziye göre avantajları vardır; solunum depresyonu etkisi daha düşüktür(2) ve bir aerosol prosedürü değildir(6). Akciğer, virüsün ana hedef organı olduğundan, COVID-19'lu gebelerde sezaryen ile doğum için anestezi rejiminin seçimi kritiktir. Olgu raporumuzda, spinal anestezi acil veya elektif sezaryene alınan COVID-19’lu üç gebede etkili bir anestezi sağladı. Dikey geçiş ya da tıbbi personel bulaşı bildirilmedi.
|