Pandemi Sürecinde Covıd-19’lu Gebelerde Spinal Anestezi ile Sezeryan Doğum: Olgu Sunumu
Hacı Yusuf Güneş
GİRİŞ / AMAÇ:
Pandemi sürecinde de, sezeryan (C/S) gibi ertelenemeyen ve ertelenmesi hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyecek ameliyatlar devam etmektedir. Covid-19’lu gebeler özel bir hasta grubu olarak değerlendirilmekte ve anestezi yönetimlerinde bilgi ve tecrübe paylaşımına ihtiyaç olduğuna inanılmaktadır. Covid-19’lu 3 gebede uyguladığımız spinal anestezi deneyimimiz sunmayı amaçladık.
Olgu1:
Otuz sekiz yaşında, 65kg, 167cm, ASA (American Society of Anesthesiologists) 2, total plasenta previa 36hafta 5 günlük gebe,
Olgu2:
Yirmi altı yaşında, 80kg, 170cm, ASA2, ilerlemeyen eylem, baş pelvis uygunsuzluğu olan 39 haftalık gebe,
Olgu3:
Otuz beş yaşında, 92kg, 160cm, ASA2, plasenta previya marginalis 38 hafta 2 günlük gebe,
C/S planlanan olgularda; yüksek ateş, nefes darlığı, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, ishal belirtileri ve riskli temas öyküsü vardı. İlk olguda kanama, ikincisinde fetal distres, diğerinde sancıları başladığı için acil C/S kararı alındı. Covid-19 pozitif olarak kabul edilen olgulardan onam alındı. İzolasyon ve korunma tedbirleri altında Covid-19’lu hastalara ayrılan negatif basınçlı ameliyat odasına alınan olgulara; standart monitorizasyon, kanülasyon, hidrasyon profilaksiden sonra, oturur pozisyonda asepsi koşullarında, deneyimli anestezist tarafından, orta hattan L3-4 aralıktan 25G Quincke uçlu iğne ile tek seferde giriş ve 8-10 mg hiperbarik bupivakain + 10µg fentanil verilerek başarılı blok yapıldı. Duyusal blok seviyesi T8 olduğunda, cerrahiye izin verildi. Cerrahi maske altından 2 litre/dakikadan oksijen verildi.
TARTIŞMA: Kişisel koruyucu ekipman (KKE) giymeden, olası veya kesin vakalarla temastan kaçınılmalıdır. Rejyonal anestezinin, COVID-19’lu hastalar için mümkün olan her yerde, korunma tedbirlerine uyularak tercih edilebileceği bildirilmektedir(7). KKE ile çalışan ameliyat ve transfer ekibinde kimse enfekte olmazken, serviste riskli temasta bulunan 2 sağlık çalışanı enfekte olmuştur. Olgularımızın ek O2 desteğine ihtiyaç duymamasını hafif klinik tablo lehine yorumladık. On dördüncü günde yapılan televizitte her üç olgunun ve bebeklerinin iyi olduğu, sadece üçüncü olguda baş ağrısı olduğu tespit edildi.
SONUÇ: COVID-19’lu gebelerde C/S doğum için spinal anestezinin uygun prosedürlerle, deneyimli bir anestezist tarafından güvenle uygulanabileceği kanaatindeyiz.
|