Koronavirüs Pandemisinin Hamile Kadınların Sezaryen Doğumunda Anestezi Yöntemlerine Etkisi
Ali Bestemi Kepekçi
GİRİŞ / AMAÇ
Koronavirüs hastalığı 2019(COVID-19) ilk olarak Aralık 2019’da Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktı ve kısa süre sonra küresel olarak devam eden bir pandemiye neden oldu. Bu çalışmada, pandeminin hamile olan kadınların sezaryen doğumunda (SD) anestezi yöntemlerine etkisini retrospektif olarak değerlendirdik.
GEREÇ ve YÖNTEM
1.1.2018 ile 31.08.2020 arasındaki hastanemiz elektronik tıbbi kayıtlarından SD uygulanan kadınların yaşları, gebelik haftaları ve anestezi yöntemleri listelendi. Bölgesel anestezi(BA) kontrendike olduğundan genel anestezi(GA) uygulanan ve 11 Mart’tan sonra COVID-19 bulguları olan hastalar değerlendirme dışı bırakıldı. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından ilk pozitif vakanın açıklandığı 11.Mart.2020 tarihi ülkemizde pandeminin başlangıcı olarak kabul edildi. Hastalar doğum eylemi 11 Marttan önce olanlar ve 11 Marttan sonra olanlar şeklinde iki gruba ayrıldı. İki grup arasında anestezi yöntemleri karşılaştırıldı.
BULGULAR
Toplam 1729 SD dosyası değerlendirildi. Hastaların 1434’ü 11 Marttan önce; 295’i 11 Marttan sonra idi. 11 Marttan önceki hastaların %73,1’ine (1048/1434) 11 Marttan sonraki hastaların ise %87,8’ine (259/295) BA uygulandığı görüldü. İki grup arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı idi (p:0.00) (Tablo). 2020 yılında uygulanan anestezi yöntemleri aylara göre karşılaştırıldığında Bölgesel Anestezi uygulamasının, ilerleyen aylarda daha da yüksek oranlarda uygulandığı görüldü (Grafik).
TARTIŞMA / SONUÇ
SARS-CoV-2’nin, SARS-CoV’nin aksine hamile kadınlarda akut solunum sıkıntısı, düşük ve ölü doğuma neden olduğuna dair kanıt yoktur(1).
COVID-19 enfeksiyonu olan kadınlar, başvuru sırasında asemptomatik olabileceğinden ve bazıları örtüşen gebelik semptomları gösterebileceğinden, yüksek enfeksiyon oranına sahip topluluklarda SARS-CoV-2 ile enfekte hamile kadınlar gözden kaçırabilir.
SARS-CoV-2'li asemptomatik hastalar, özellikle aerosol oluşturan işlemler sırasında diğer hastalar ve hastane çalışanları, özellikle de endotrakeal entübasyon gerçekleştirenler için büyük risk oluşturabilir(2).
COVID-19 varlığında epidural/spinal anestezinin kontrendike olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır(3). Wuhanda yapılan bir çalışmada planlı veya acil ameliyatlarda, şüpheli veya doğrulanmış COVID-19 enfeksiyonu olan bulaşıcı hamile kadınlar için BA ile SD’nin güvenli olduğu gösterilmiştir(4).
Acil endotrakeal entübasyon sırasında maruz kalma riskini en aza indirmek için, COVID-19 hastalarında BA önerilmektedir(5).
COVID-19 pandemisi SD’larda anestezi yönteminin belirlenmesinde etkili olmaktadır.
|