İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

YK-008

SPİNAL ANESTEZİ ALTINDA ELEKTİF SEZERYAN OPERASYONU PLANLANAN HASTALARDA PREOPERATİF ANKSİYETE DÜZEYİNİN POSTOPERATİF AĞRI DÜZEYİ İLE İLİŞKİSİ

Zeliha Bozkurt, Öznur Uludağ, Mehmet Duran, Mevlüt Doğukan, Mehmet Bozkurt



Giriş

Sezaryen doğum sonrası, akut postoperatif bakımda ağrı şiddeti ve analjezik tedavisinde kişiler arasındaki farklılık klinik açıdan zorluklara neden olmaktadır. Şiddetli postsezaryen ağrının doğru belirlenmesi ve tedavisi, şiddetli ağrıyla ilişkili kalıcı etkilerin azaltılmasını sağlayabilir. Çalışmada, elektif sezaryen yapılacak hastalarda preoperatif dönemdeki anksiyete seviyesinin akut postoperatif dönemdeki ağrıyla ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı.

Gereç ve yöntem

Kasım 2019 ile Nisan 2020 tarihleri arasında elektif sezaryen yapılan 132 hasta ile çalışma gerçekleştirildi. Rutin preoperatif değerlendirmede hastaların vital bulguları ve demografik özellikleri kaydedildi. Preoperatif dönemde hastaların anksiyete seviyesi Durumluluk ve Süreklilik Kaygı Ölçeği (STAI) ile değerlendirildi. Tüm hastalara 10 mg hiperbarik bupivakain ve 10 µg fentanil ile subaraknoid anestezi uygulandı. Postoperatif dönemde hastaların ilk analjezi ihtiyacı hissettiklerindeki ağrı yoğunluğu (10 puanlı VAS skalasıyla), ilk ağrı zamanı ve ilk analjezi zamanı kaydedildi.

Bulgular

Hastaların yaş ortalaması 31.2 ± 5.6 yıldı. Ortalama VAS skoru 5.1 ± 2.3’tü. STAI skorları ile hastaların eğitim düzeyleri arasında ilişki izlenmedi. STAI-1 skoru ile VAS, ilk ağrı zamanı ve ilk analjezi zamanı arasında anlamlı farklılık yoktu. Ancak STAI-2 skoruyla ilk ağrı zamanı arasında negatif yönde korelasyon bulunmaktaydı (p=0,022). Ek olarak, STAI-2 skoru 40’ın üzerinde olanlarda, STAI-2 skoru 40’ın altında olanlara kıyasla VAS değeri daha yüksek (p=0,024), ilk ağrı görülme zamanı (p=0,044) ve ilk analjezi zamanı (p=0,040) daha erkendi.

Sonuç

Çalışmamızda postoperatif ağrı üzerinde etkili olan faktörler değerlendirilmiştir. Postoperatif ağrının sadece cerrahi teknik, anestezi yöntemleri ve medikal tedavilerle ilişkili olmadığı görülmüştür. Hastanın preoperatif dönemdeki kognitif ve duygu-durum özellikleri postoperatif süreci etkilemektedir. Çalışmamızda preoperatif dönemdeki özellikle süreklilik anksiyetesinin akut postoperatif dönemdeki ağrıyı etkilediği izlenmiştir., hastanın mevcut cerrahi anksiyetesinin ağrı üzerinde etkili olmadığı görülmüştür.