Ciddi Romatizmal Mitral Darlığı Olan Gebede Multidisipliner Yaklaşım: Olgu Sunumu
ASUDE AYHAN, NÜKHET AKOVALI, ZEYNEP KAYHAN
Giriş: Gebenin obstetrik nedenler dışında olan cerrahilerinde, annenin ve fetüsün optimal güvenliğinin sağlanması için multidisipliner yaklaşım önemlidir.
Olgu: Otuz dört yaşında gebe, göğüs ağrısı ve nefes darlığı nedeniyle hastanemiz kardiyoloji bölümüne sevk edildi. Hastanın ekokardiyografisi ‘ortalama gradiyent 20 mmHg, mitral kapak alanı 0.8 cm2, pulmoner hipertansiyon sPAB 75 mmHg, EF %60, sol atrium dilate ve ciddi romatizmal mitral darlık ile uyumlu' olarak rapor edildi. Kadın Doğum (KD) bölümünce de değerlendirilen hastanın, 28. gebelik haftasında olduğu ve özgeçmişinde ciddi mitral darlık ile hipotroidisi olduğu öğrenildi. Yapılan USG'de fetüs ile ilgili patoloji saptanmadı. Hastanın kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi (KVC), perinatoloji, anesteziyoloji ve neonatoloji bölümleriyle gebelik süreci ve peripartum dönemde ortak değerlendirilmesi planlandı.
Hasta takibinin 11. gününde kardiyopulmoner kötüleşme olması sebebi ile açık mitral kommissürotomiye karar verildi. Genel anestezi indüksiyonunda fentanil, propofol ve esmeron titre edilerek verildi, yumuşak entübasyon sağlandı. Kardiyovasküler stabiliteyi sağlamak için milrinon, perlinganit ve dobutamin infüzyonları başlandı. Aorta klemp süresi 27’, pompa süresi 43’ idi; hasta 35.6℃'e kadar soğutuldu. Ameliyat süresince fetal kalp atımları NST ile takip edildi. Valvulotomi sonrası entübe olarak yoğun bakım ünitesine (YBÜ) alınan hastaya milrinon ve dobutamin infüzyonları devam edildi. Bu süreçte 1500ml göğüs tüpü drenajı, karın ağrısı ve vajinal kanaması olması nedeniyle, valvulotomi sonrası 12. saatte acil şartlarda tekrar ameliyatedildi, KVC bölümü tarafından revizyon cerrahisi ve ablatif plasenta nedeniyle de KD bölümü tarafından sezaryen yapıldı. Daha sonra YBÜ'ne entübe olarak alınan hastanın takibinin 1. gününde Milrinon ve doputamin infüzyonları azaltılarak kesildi, ve ekstübe edildi. Yakınması ve ek sıkıntısı olmayan hastanın 3. günde göğüs tüpleri çekildi ve servis koşullarında takibe alındı. Hasta 5 gün sonra şifa ile taburcu edildi. Prematüre bebek ise entübe olarak neonataloji YBÜ'de takip edildi, yaklaşık 6 hafta sonra taburcu edildi.
Sonuç: Gebelerin non-obstetrik cerrahileri mümkünse 3. trimestere ertelenmelidir. Özellikle kardiyovasküler sistemi ilgilendiren cerrahi uygulamalarda multidisipliner yaklaşım ile hem anneyi, hem de fetüsü korumak için perioperatif süreç dikkatle yönetilmelidir.
|